30. prosinca 2018.
NOVOSTI

Ravnatelj Studentskog centra Miodrag Čerina dobio nagradu „Dr. Ivo Borovečki“

Ravnatelj Studentskog centra Miodrag Čerina dobio nagradu „Dr. Ivo Borovečki“

Sa(n)jam knjige u Istri, dvadeset četvrti po redu, završio je u nedjelju 9. prosinca dodjelom nagrada „Dr. Ivo Borovečki“ i Libar za vajk. Miodragu Čerini uručena je nagrada "Dr. Ivo Borovečki", a Ješi Denegriju Libar za vajk.

„Volim knjige, volim ih kupovati, poklanjati, donirati, posuđivati, nekima se vraćam, više puta sam donirao za razne knjižnice i ustanove, puno sam govora održao u životu, ali nikada nisam bio tako uzbuđen“- rekao je Čerina.

Paula Orlić je prilikom dodjele nagrada istakla: „Čitaju se novine, upute, poruke sa zaslona, ali i knjige. Od 2013. godine Sa(n)jam knjige uveo je nagradu "Dr. Ivo Borovečki" za najčitatelja, koju po svojim diskretnim kriterijima daje čitatelju koji je najviše čitao, bio najprisutniji. Dr. Ivo Borovečki, poznati pulski liječnik radiolog, poliglot koji je govorio šest jezika i bio izniman esperantist bio je veliki prijatelj Sajma i prisutan ovdje od samoga početka. Kada nas je 2013. napustio, direkcija Sajma je odlučila da nagrada za najčitatelja nosi upravo njegovo ime."

Dosadašnji dobitnici nagrade za najčitatelja bili su Amra Pende, Saša Drobnjak, Denis Vugrin, Lems Jerin te Mirjana Žmak. Miodrag Čerina je u istarskom društvenom i kulturnom krugu proteklih četvrt stoljeća prepoznatljiva figura, a nagradu mu je dodijelila glavna organizatorica Sajma Slavica Ćurković.

Nagrada koja se daje izdavaču i autoru ove godine išla je u ruke Ješe Denergija za knjigu naziva „Gorgona“. Osim staklene figure koju je izradio Mauro Ferlin, nagrada „Libar za vajk“ nosi sa sobom i deset tisuća kuna.

Novčani dio nagrade osigurali su sponzori: Općina Medulin, Turistička zajednica Općine Medulin i Arena Hospitality Group. Nagradu su uručili predstavnici sponzora: članica uprave Arena Hospitality Group – Milena Perković, predstavnik Općine Medulin – Enzo Crnobori, i direktor Turističke zajednice Općine Medulin – Aldo Dobrovac. 

Osim toga, na sajmu je nagrađeno i troje najsretnijih čitatelja. Nataša Cvitić osvojila je deset najboljih knjiga sajma, Zvonimir Čaćić pet, a Katarina Silović tri.