04. prosinca 2018.
NOVOSTI

24. Sa(n)jam knjige u Istri

24. Sa(n)jam knjige u Istri

Ovogodišnji, dvadeset četvrti po redu, Sajam knjige u Istri upriličit će se od 29. studenog do 9. prosinca 2018. u Domu Hrvatskih branitelja u Puli.

Novina, u odnosu na dosadašnje Sajmove, je način izlaganja knjiga. Ovog će prosinca zaljubljenici u knjige moći uživati u sajmu šetajući kroz organiziranu knjižaru po područjima.

Naslovi više od dvjesto nakladnika, od kojih će biti pedesetak izloženo po prvi puta iz, bit će predstavljeni prema sljedećem rasporedu: Književnost i publicistika u Centralnoj dvorani, znanstvena i stručna knjiga na pozornici u Centralnoj dvorani, dječja knjiga i roditeljstvo te strana knjiga u Plavom salonu, Religija, umjetnost i arhitektura, filozofija i sociologija, alternativa u Crvenom salonu, Istrica, turistika, putopisi, vrt, hobi, film, strip i glazba, Libar za Vajk, izbor knjiga autora sajma u Predvorju. U središnjem prostoru Zimskoga vrta moći će se pronaći knjige o filmu, stripu i glazbi.

Unutar svakog područja knjige će biti izložene po nakladnicima, a posebna mjesta zauzimat će izdanja “malih” izdavača, knjige autora koji gostuju na Sajmu, najnoviji naslovi i dobre, vječne knjige. Nova voditeljica prodaje na Sajmu je Vlatka Balinčić prema čijem konceptu se gradi sajamska knjižara.

U Pulu dolaze Wole Soyinka, Peter Sloterdijk, Goran Stefanovski, Mirko Ilić, Javier Cercas i više stotina sudionika, domaćih i stranih autora, promotora i nakladnika.

Sa(n)jam knjige u Istri ove se godine kao programske poveznice drži teme Sloboda. Ta će po sebi velika tema zasigurno dobiti posebnu boju iz regionalnog programa s makedonskim piscima – Makedonija čita, književnosti maloga jezika koja se poput slobode svojom snagom prelila daleko preko rubova vlastitoga zavičaja.

Na sajmu će sve teme i programi biti još dodatno uljepšani izložbama Tolerancija i Poljski plakat: Tijelo Mirka Ilića, kuratora, Sloboda Alema Ćurina i Dick Skinners Tadeja Vaukmana, a ovogodišnje izdanje Sajma posvećeno je Predragu Luciću.