04. listopada 2018.
NOVOSTI

Sven Maričić- dobitnik godišnje državne nagrade za znanost

Sven Maričić- dobitnik godišnje državne nagrade za znanost

Profesor i pomoćnik rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, doc. dr. sc. Sven Maričić, ovogodišnji je dobitnik državne nagrade za znanost. Maričić je u prošloj godini vodio niz uspješnih projekata zbog čega je upravo on dobitnik ove vrijedne nagrade.

Izrada prvog hrvatskog 3d printanog mikroskopa rezultiralo je izborom za najbolji start-up projekt u 2017. godini u domeni socijalnih inovacija. Osim toga, Maričić je bio i komentor startup projekta "Braille Riddles" koji je osvojio inovacijsku nagradu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za najbolji startup u 2017. godini.

„Docent Maričić bio je jedan od voditelja izrade prve hrvatske 3D printane slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu. Objavio je više znanstvenih publikacija i sudjelovao u 20 radijskih i televizijskih emisija vezanih uz popularizaciju znanosti, čime je dao izniman i prepoznatljiv doprinos razvoju, unapređenju i popularizaciji znanosti"- stoji u obrazloženju kojeg je 20. rujna donio Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost.

Vrijedno je spomenuti da je Maričić već treći dobitnik ove visoke nagrade koji dolazi s pulskog Sveučilišta. Prije njega visoko državno priznanje za svoj rad u znanosti dobili su Marinko Škare i Soumitra Sharma.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je prepoznalo važnost bavljenja 3d printom te dobitnikov doprinos tom području. Osim na Sveučilištu u Puli, Maričić je zaposlen i u Rijeci na Medicinskom fakultetu gdje vodi Centar za biomodeliranje i inovacije u medicini.