22. rujna 2018.
NOVOSTI

Nova suradnja Sveučilišta Jurja Dobrile i Nacionalnog parka Brijuni

Nova suradnja Sveučilišta Jurja Dobrile i Nacionalnog parka Brijuni

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli te Nacionalni park Brijuni potpisali su sporazum o suradnji. Riječ je o projektu koji će omogućiti studentima smjera „Kultura i turizam“ i budućim studentima novog smjera „Kultura i turizam i Talijanski jezik i kultura“ da svoju stručnu praksu odrađuju u Nacionalnom parku Brijuni.

Suradnja pruža priliku studentima da odrađuju praktične zadatke, zajedno s predmetnim nastavnicima i mentorima iz Nacionalnog parka, u domeni EU projekata. „Novo ruho Brijuna“ je projekt čiji je cilj unaprjeđenje upravljanja Nacionalnim parkom Brijuni na principima održivog korištenja prirodne baštine s ciljem društveno-gospodarskog razvoja lokalne sredine.

Prilikom potpisivanja sporazuma, dekanica Fakulteta, Tea Golja je istakla: „Ovom će suradnjom studenti stjecati nova znanja, a ne izostaje ni izravna mogućnost da pokažu svoju kreativnost i inovativnost u zajednici. Povezivanje visokoobrazovne ustanove i nacionalnog parka označava novi iskorak u promicanju društveno-odgovornog poslovanja u zajednici. Danas je, vjerojatno više nego ikada prije, poticanje suradnje znanosti i gospodarstva uvjet osiguranja fleksibilnosti, visoke kvalitete obrazovnog sustava i konkurentnosti.“

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Marno Milotić kazao je da je upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom izazovno te je stoga potrebno pomiriti ekonomske, socio-kulturne te ekološke standarde.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i predstavnica studenata Klara Tuličić: „Rješavanjem praktičnih zadataka dobit ćemo priliku povezati teoriju i praksu, susresti se s poslovnim izazovima specifičnima za ovakve prostore te aktivno sudjelovati u radnim procesima što će nam omogućiti bržu i lakšu prilagodbu na radnom mjestu po završetku školovanja što smatram iznimno važnim.“