01. lipnja 2016.
NOVOSTI

Nove medalje za pulske studente

Nove medalje za pulske studente

Završnice Državnog sveučilišnog prvenstva Hrvatske pod nazivomUnisport Finals održane su u organizaciji Hrvatskog akademskog sportskog saveza u Poreču (od 19. do 22.05) te Zagrebu (od 26. do 28.05). U Poreču su se studentske sportske ekipe natjecale u sedam sportskih disciplina dok se u Zagrebu održalo natjecanje u košarci 3 na 3 (street basket) i badmintonu.  Na natjecanjima je sudjelovalo gotovo 1200 studenata sportaša sa svih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta.

I ove je godine konkurencija bila vrlo jaka jer u svim sportovima bili su zastupljeni reprezentativci ili prvoligaški igrači, drugim riječima, sveučilišta su prijavila „najbolje od najboljih“. Za razliku od prošle godine kada su studenti Sveučilišta Jurja Dobrile sa gotovo najmanje prijavljenih studenata osvojili treće mjesto po broju odličja (ukupno šest) ove godine učinak je ipak nešto slabiji. To je iz razloga što na kvalifikacijskim turnirima i ligama u konkurenciji ženske i muške odbojke, futsala, rukometa te muške košarke, pulski studenti ili nisu nastupili ili su nastupili oslabljeni zbog brojnih ispitnih, poslovnih te klupskih obveza. K tome naše prošlogodišnje prvakinje u stolnom tenisu (Janković, Pervan), brončani stolnotenisači (Ivinić, Stankovski) te izvrsni tenisači (Vladilo, Cukon) zbog klupskih putovanja nisu mogli nastupiti u Poreču. U konačnici, u tjednu prije nastupa u Poreču ozlijedio se ponajbolji pulski odbojkaš na pijesku Vedran Arapović kao i zvijezda pulske sveučilišne odbojke Vanja Radolović. Iako uvelike oslabljeni studenti SJD-a opet su se vratili s novim medaljama i ostavili izvrstan dojam.

UNISPORT FINALS POREČ 2016

U konkurenciji muškog šaha (Grbac, Kolić i Žagar) pulsko je sveučilište branilo zlatnu medalju iz 2015. godine kada su kao autsajderi zabilježili svih devet pobjeda. Ove godine konkurencija je bila puno jača jer su ekipe sudjelovale s nekoliko velemajstora i intermajstora.  Međutim, pulski su studenti opet odigrali iznad očekivanja te zabilježili čak sedam pobjeda i tek jedan poraz (2:1) od kolega sa Sveučilišta iz Rijeke što je u konačnici rezultiralo drugim mjestom i srebrnom medaljom. 

U konkurenciji ženske odbojke na pijesku, boje Sveučilište Jurja Dobrile branile su potpuno nove snage (Čosić, Udovičić) koje su u svom premijernom nastupu odigrale izvrsno i bile na korak do medalje. Nakon osvajanja prvog mjesta u grupi gdje su zabilježile pobjede protiv Zadra, Rijeke i VERN-a u četvrtfinalu su poražene od studentica sa Sveučilišta iz Splita 2:1 u setovima. Sličan rezultat postigla je i muška momčad odbojke na pijesku (Matić, Šmicer).

UNISPORT BASKET & BADMINTON ZAGREB 2016

U tjednu nakon Poreča u Zagrebu se održalo Državno sveučilišno prvenstvo Hrvatske u košarci 3 na 3 (street basket) i badmintonu. Sveučilište JD u Puli nastupilo je u konkurenciji ženske i muške košarke. Pulski studenti (Dasko, Tumpić, Ivis i Ivanković) nisu obranili broncu iz 2015. godine jer su u četvrtfinalu nakon produžetaka izgubili od Sveučilišta iz Zagreba nakon što su grupi zabilježili sve tri pobjede (Dubrovnik, VERN i Osijek).  U vrlo zanimljivom četvrtfinalu dvije minute prije kraja vodili su s čak sedam koševa razlike ali protivnički studenti polako su stizali prednost i u zadnjoj sekundi pogodili tricu za produžetak u kojem su pobijedili s pola koša razlike. Ženska ekipa (Čičić, Pačovski, Ramljak, Mišić) osvojila je brončanu medalju nakon što su u grupi pobijedile ekipe iz Zadra, Dubrovnika i Vukovara te potom u četvrtfinalu i Sveučilište iz Rijeke. Nakon propusta organizatora koji je tijekom dana promijenio satnicu ne obavijestivši pulske studentice, na polufinalnu utakmicu protiv Splita zakasnila je ponajbolja pulska košarkašica Lana Pačovski što je u konačnici rezultiralo porazom pulskih studentica. Zato su u utakmici za broncu više nego zasluženo pobijedile studentice sa Veleučilišta VERN i Puli priskrbile nova odličja.