31. kolovoza 2018.
NOVOSTI

Zašto studirati u Puli?

Zašto studirati u Puli?

U jugozapadnom dijelu Istarskog poluotoka na sedam brežuljaka nalazi se najveći grad tog područja, a to je Pula. Istaknuta nad ostalim gradovima po svojoj umjereno ugodnoj mediteranskoj klimi sa 2480 sunčanih sati godišnje i 57765 stanovnika jedna je od nezaboravnih lokacija kojoj se svi rado vraćaju. Kulturna baština Pule seže još u doba antike, a nezaobilazna je činjenica kako je upravo Pula  grad u Hrvatskoj koji može svoju znamenitost amfiteatar – Arenu,  mjeriti na svjetskoj razini sa gradovima kao sto su Rim, Verona ili Pompeji. Nisu jedino znamenitosti te koje čine Pulu toliko posebnom. Tu su i sunce, more i otočići smješteni u Pulskom zaljevu koji obiluju jedinstvenom prirodnom ljepotom koju svakako vrijedi posjetiti. Međutim, tri tisuće godina stari grad sa očuvanom prirodnom baštinom i bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem nudi puno vise. Nudi obrazovanje i razvoj karijere za cijeli život. Zato dragi srednjoškolci ako za koji mjesec pred vama stoji najveći korak u životu, to je najbolje što ste mogli izabrati.

Izabrati pravo mjesto za toliko važan korak u životu je najbitnije, a znati sve informacije što takav korak nosi najvažnije. Upravo je Pula grad usmjeren prilagođavanju svojih sadržaja da taj korak učini što boljim, zabavnijim i lakšim.

Većina studenata susrest će se sa prijevozom, bilo od fakulteta do stana ili na neku drugu lokaciju. Da bi Pula pomogla svojim studentima nudi im mogućnost ostvarenja popusta na prijevoz autobusom koji se može ostvariti i do visine od 50%, ovisno o statusu studenta. Pojedinačna cijena karte u svim smjerovima unutar Grada Pule je fiksna, a linije su organizirane na način da nema dugih i nepotrebnih čekanja već da studenti mogu to vrijeme zamijeniti učenjem, druženjem sa svojim kolegama ili na neki drugi način koji ih veseli.

Ako svoje slobodno vrijeme odlučite provesti u razgledavanju kulturno-povijesnih spomenika grada Pule, kao studenti ostvarujete popust prilikom kupnje ulaznica za destinacije kao što su Amfiteatar, Kaštel, Arheološki muzej Istre i druge. Jeftinije karte ostvariti čete i posjetu našeg Kina Valli gdje možete pogledati najnovije filmove ili se dobro zabaviti u bogatom programu Istarskog narodnog kazališta. Međutim, ako odlučite svoje vrijeme provesti sa malo više zabave tu je Pulski filmski festival, Seasplash Festival, Outlook Festival, Dimensions Festival, Dani antike, Pulski karneval ili Visualia festival. Sve na jednom mjestu „glazba, film, festival svijetla“. Pula nudi svojim studentima i bogati sadržaj barova i diskoteka, kao i druženja u sklopu studenskog „četvrtka “ ili Brucošijade gdje su gostovali poznati domaći izvođači kao što je Jelena Rozga, Lana Jurčević, Jole i mnogi drugi. Dakle, brucoši, ako želite popiti kavu tijekom napornog dana pridružite se drugim studentima u Rustico baru, Glam caffeu, Caffe Baru Istranka, a ako želite vikendom izaći u izlazak sa svojom ekipom tu su Pietas Julia club, Cargo Club, club Uljanik, The Shipyard Pub, Old City Pub ili neki drugi od mnogobrojnih mjesta koji Vam nude ludu zabavu.

Pula zna prepoznati i studente koje ulažu svoj neizmjerni trud ili one kojima je svaka pomoć dobrodošla na njihovom putu do diplome. Zbog toga Grad Pula pomaže svojim studentima kroz Stipendije za nadarene studente i Stipendije Grada Pule.

Ako ste ipak osoba koja želi na tom putovanju i zaraditi, Pula nudi veliki broj sezonskih poslova, koji mogu biti i uz smještaj ili bez njega. Pri tome za pronalazak najbolje ponude, izdavanje, sklapanja i sigurnost ugovora pomoći će Vam Studentski centar Pula. Ako ste ipak osoba kojoj nije do zarade nego se želite uključiti u programe koji doprinose  društvu i zajednici, Pula Vam nudi mogućnost uključivanja u neki od mnogobrojnih programa volontiranja u skoro svim sektorima. To je moguće kroz organizacije koje kroz raznovrsne aktivnosti promiču volonterstvo, a to su Volonterski centar Istra i Klub mladih volontera, koji se bave promocijom volonterstva među mladima, organizacijom volonterskih akcija, omogućuju alternativno provođenje slobodnog vremena, ali i stvaranje interaktivnog okruženja za mlade.

Studirajući u Puli niste sami. Tu su i udruge i ostale institucije koje Vama, brucošima pa i ostalim studentima mogu pružiti savjetovanje i informacije, koje su dostupne za Vas u svako doba za svako pitanje, to su Studentski centar Pula, Info-centar za mlade ZUM, Studentska udruga Pula i Aumni FET.

Ako se brinete da ćete izgubiti mnogo vremena ili prepusti koje predavanje da bi otišli na ručak u ionako bogatom studenskom rasporedu, to u Puli nije tako. U blizini, nekoliko minuta pješice, nalazi se moderno opremljeni Studenski restoran u sklopu kojeg je i Studentska pizzeria. Pula zna koliko je druženje i povezivanje među studentima i mladima važno. Zato je u sklopu Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković na mjestu nekadašnje kantine u tijeku opremanje prostora za studente na kojem će moći organizirati različite evente. Tu je i ponuda smještaja. Selidba u novi grad sigurno nije laka, ali Pula je svojim studentima omogućila da se usele u moderni i novoopremljeni Studentski dom, sa opremljenom teretanom, informatičkom učionicom, multifunkcionalnih dvorana za sastanke, prezentacije i konferencije, sa sobama za druženje, ali i adekvatnim mirom za učenje.

Studirajući u Puli, osim stjecanja novog znanja i prijatelja, možete sudjelovati i u kvalitetnoj međunarodnoj suradnji i globalnom programu studiranja putem programa ERASMUS+ i CEEPUS u okviru kojih studenti mogu boraviti na visokoškolskim institucijama u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Izraelu, Kanadi, Poljskoj i nekoj drugoj zemlji.

Pula zna i koliko je važno baviti se sportom.  Zbog toga nudi svojim studentima besplatno rekreativno bavljenje sportom kroz programe pilatesa dva puta tjedno, odbojkom ili košarkom, ali i mogućnost da sudjeluju na natjecanjima u košarci, odbojci, futsalu, tenisu, stolnom tenisu, rukometu i ostalim sportovima za koje studenti iskažu interes. To mogu biti i sportovi u sklopu jedriličarskog  ili veslačkog  kluba, jer ipak sjetite se da sada živite na moru.

Studirati u Puli znači sudjelovati i u projektima za razvoj karijere kroz programe START UP-a, ali i SPIN- Studentskog poduzetničkog inkubatora, koji omogućuje studentima razradu poslovne ideje i potencijalno samozapošljavanje. Tu imamo i program ALUMNI – Udruge diplomiranih studenata Fakulteta koji omogućuje širenje poslovnih kontakata te pronalazak posla kakvog želite. Nudi se i mogućnost sudjelovanja u Međunarodnom virtualnom inkubatoru putem kojeg studenti i njihovi mentori širom svijeta razvijaju svoje poduzetničke, inovativne ideje i projekte. Pula nema granica, pa se početkom ove godine započelo s neformalnim radom i Marketinškog kluba IPSUM, u kojem najbolji studenti marketinga pretaču svoje ideje i znanje u konkretne projekte.

Na koncu višegodišnji trud studenata, akademskih gladijatora, ove je godine okrunjen spektakularnom i jedinstvenom svečanom promocijom u pulskom Amfiteatru. Poseban doživljaj koji će studenti i njihovi najmiliji zasigurno pamtiti cijeli život.

Zato dragi brucoši, dobrodošli u Pulu! Sretno! Neka svaki Vaš dan na Vašem putovanju bude obasjan suncem i osmijehom i ne zaboravite, za dvadeset godina bit će te razočarani stvarima koje niste učinili. Zato isplovite iz sigurne luke, otkrivajte, učite, sanjajte, istražujte, a Pula će Vam pomoći u tome.

 

Studentice FET-a:

K. D.

E. F.

Galerija fotografija