25. svibnja 2016.
NOVOSTI

Vanessa Šegec: „Za taekwondo i život treba imati hrabro srce“

 

Povod razgovoru sa studenticom prve godine Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli, Vanessom Šegec, bio je njen sportski uspjeh – srebrna medalja koju je osvojila na nedavno održanom 3. Državnom sveučilišnom prvenstvu u taekwondou, u Zagrebu. S ovom smo mladom, ambicioznom i po dostignućima već iznimno prepoznatom sportašicom razgovarali o njenim sportskim počecima, studiranju, ali i ključnim elementima koji čine uspješnom u spoju studija i sporta.

 

        Vanessa je rođena u Puli, no veći dio života provela je u Vinkovcima. Od svoje devete godine bavi se taekwondoom te je trenutno nositeljica crnog pojasa 1. dan. Zasigurno neće na tome ostati, kaže, već će se i dalje truditi, usavršavati te postizati još veće rezultate. Sudeći po tijeku dosadašnjih postignuća, to joj neće predstavljati problem. U Pulu se ponovno vratila na jesen prošlo godine kada je započela studij.

        Na upit kako se je pripremala za 3. Državno sveučilišno prvenstvo u taekwondou, s obzirom na novu sredinu i uvjete treniranja, ova jednostavna djevojka odgovara kako su njene pripreme zapravo konstantne.

        -Budući da sada živim u Puli pripremala sam se individualno,tako što sam odrađivala kondicijske treninge i vježbala udarce. Neposredno pred prvenstvo otišla sam u Vinkovce gdje sam odradila nekoliko treninga te dobila korisne savjete od svoje dugogodišnje trenerice Jasmine Lucić, inače nositeljice crnog pojasa 2. dan. Jako sam zadovoljna postignutim rezultatom, posebice što sam bila jedina predstavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u ovom sportu, a konkurencija je zaista bila jaka, rekla je Šegec ne skrivajući pritom i osjećaj ponosa.

        Što se tiče usklađivanja fakultetskih obaveza s treniranjem, kaže kako se uz dobru organizaciju sve stigne, stoga zasad vrlo uspješno sve stiže podmirivati. Ipak, presudna je upornost i volja, kaže nam Vanessa koja se iz mirne i tihe djevojke na sportskom terenu pretvara u pravog borca. Poznata je po tome, kako se to sportskim jezikom kaže, „što ima hrabro srce“, a to je dosad itekako dokazala. Naime, upravo ova djevojka redovito osvaja zlatne medalje na Prvenstvu Slavonije i Baranje, kao i na mnogim državnim, te međunarodnim turnirima od kojih je istaknula Austria Open na kojemu je postigla 2. mjesto.

Puli kao studentskom gradu – čista petica

        -Studiranjem u Puli jako sam zadovoljna. Profesori su fleksibilni i otvoreni za komunikaciju. Zgrada fakulteta je lijepo uređena, a Studentski dom u kojemu sam smještena, je zaista kvalitetan, nudi puno sadržaja, a i lokacija mu je super. Grad je uredan i ugodan za život, a društvo s fakulteta je odlično, stoga puno vremena provodimo zajedno. Također, ono što mi je vrlo bitno, naišla sam na veliku potporu prijatelja.

O svojim planovima za budućnost, Šegec ističe kako su oni usmjereni prvenstveno na fakultet i taekwondo.

        -Planiram se i dalje baviti sportom, te se još više usavršavati, jer nitko nije savršen. I dalje ću nastupati za svoje sveučilište, sa zadovoljstvom. Svojim kolegama, prijateljima, ali  i svim mladima općenito,preporučujem bavljenje sportom. Sport izgrađuje čovjeka, razvija i potiče empatiju i toleranciju, savladava se timski rad, što je danas vrlo bitno. Istina je da traži i dosta odricanja, no to se višestruko vraća, značajno i pozitivno za sigurnije koračanje kroz život, zaključila je naša sugovornica Vanessa Šegec.