23. svibnja 2016.
NOVOSTI

Sve veći broj studenata umirovljenika

Sve veći broj studenata umirovljenika

Europska sveučilišta zatrpana su novom vrstom studenata. Penzioneri se sve češće odlučuju na studije, piše list "The Washington Post“. Ovaj ugledni dnevnik navodi da je u 30 godina broj studenata koji su penzionerske dane "zamijenili“ studentskim klupama u Švicarskoj upeterostručen! Od 1981. do 2011. za 500 posto porastao je broj penzionera na švicarskim sveučilištima, podaci su Agencije za statistiku Švicarske. List citira i Franz-Josefa Mittnachta, 86 godina starog Nijemca iz Duizburga koji je ponovo student.

- Kada napunim 90 želim imati titulu doktora. I želim da na mojoj nadgrobnoj ploči stoji natpis: "studirao je do kraja svog života" – izjavio je Mittnacht.

Fenomen penzionera – studenata zaintrigirao je i europske medije. Nije stvar samo u tome da oni ne plaćaju školarinu. "Caka“ je u nečem drugom.

- Predavanja na fakultetima su meni kao prozor u svijet. Mnogo se lakše socijaliziram, širim krug prijatelja – objasnila je 72-godišnja Švicarkinja Ute Urlich.

Nekadašnja radnica turističke agencije, zajedno sa još 160 vršnjaka, upisala se na Sveučilište Cirih.

- Uz druženje, svakodnevno treniram i mozak. Ne možete se prepustiti penziji i živjeti uobičajeni život, mozak i tijelo treba izazove i škola je odlična prilika – rekla je Urlich.

Medalja, ipak, ima i drugu stranu. Mlađi studenti su se počeli žaliti da njihove starije kolege počinju popunjavati učionice i da zbog toga neki ne mogu prisustvovati predavanjima.