16. svibnja 2016.
NOVOSTI

Trijumf plivačke ekipe u Valenciji

Pulski studentski sport još je jednom ostvario briljante rezultate na međunarodnom sveučilišnom turniru Eurovalencia 2016 koji se od 20. do 24. travnja održao u Valenciji. U organizaciji nekoliko sportskih udruga te Politehničkog sveučilišta iz Valencije, turnir je okupio preko 1000 studenata iz Europe, Azije i Afrike koji su se natjecali u sedam sportskih disciplina. Sportske ekipe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na ovom natjecanju sudjeluju već sedmu godinu, a prema ostvarenim rezultatima spadaju u sam vrh svjetskih sveučilišta.

Na ovogodišnjem izdanju nastupale su pulske studentice Valery Švigir i Sonja Slavulj u konkurenciji plivanja te student Fabio Ivinić u stolnom tenisu dok je drugi stolnotenisač Saša Stankovski zbog zdravstvenih tegoba morao ostati u Puli. Uz četverostruko zlato s državnog sveučilišnog prvenstva Hrvatske održanom prije dva mjeseca u Rijeci, te nizu međunarodnih zlata, Valery je pridodala još jedan nestvaran rezultat – osam zlatnih medalja uz nastup u isto toliko disciplina. Izuzetna forma i nevjerojatna motivacija rezultirala je postignućem koje zasigurno nitko neće lako nadmašiti. Pored nje odlična je bila i kapetanica pulske plivačke ekipe Sonja Slavulj koja je osvojila jedno zlato i četiri srebra. Nažalost velika je vjerojatnost da će je nastup u Valenciji za Valery možda biti i posljednji za Sveučilište J. Dobrile jer je već tjedan nakon Valencije potpisala profesionalni ugovor sa plivačkim klubom Asteri iz Bugarske gdje će se preseliti i nastupati u narednim godinama. Nadajmo se da će nam se ipak jednom vratiti!!

Rezultati u plivanju su sljedeći: (1) Valery Švigir – zlatne medalje u disciplinama 50m prsno, leđno, delfin i slobodno 100m prsno, leđno i slobodno te 200m mješovito (2) Sonja Slavulj – zlatna medalja u disciplini 100m delfin i srebrne medalje u disciplinama 50m prsno i leđno te 100m slobodno i leđno.

Fabio Ivinić nije uspio obraniti zlato iz 2014. godine iz razloga što se u polufinalu nezgodno poskliznuo i istegao mišić te je nakon liječničke pomoći ipak morao predati meč. Fabio je u Valenciju došao u vrhunskoj formi i u grupi s 3:0 pobijedio predstavnike sa Sveučilišta USEK (Libanon), Malage (Španjolska), ESSEC Pariz te Sveučilišta iz Siene (Italija). U četvrtfinalu je s 3:1 savladao studenta sa Sveučilišta iz Lisabona ali je nažalost u polufinalu pri vodstvu od 2:1 u setovima morao predati meč zbog ozljede leđa. Time je zauzeo vrlo nezahvalno četvrto mjesto. To će možda biti dodatni motiv da se vrati sljedeće godine i uzme ono što je i zaslužio prema prikazanoj igri – zlatnu medalju.    

I ovogodišnje izdanje Eurovalencije bilo je ponovo vrhunski organizirano. Osim borbe na sportskim terenima i bazenima pulski su studenti uživali u lijepom vremenu i predivnoj Valenciji družeći se s kolegama sportašima iz svih krajeva svijeta.