10.09.2021.

Anketa pokazalaovo ljeto najpopularnije mjesto za izlazak bili su Giardini i Titov park!

 

Ljeto je već skoro pred izmakom, a studente čekaju jesenski ispitni rokovi. Kao i prošlih godina, i ovo je ljeto obilježilo toplo i ugodno vrijeme, savršeno za noćne izlaske. No, situacija s pandemijom i mjerama stožera onemogućili su mladima provođenje u klubovima. Stoga smo ih priupitali gdje su izlazili ovo ljeto.

Zanimljivo je primijetiti kako su studenti više vremena provodili u parkovima, od kojih je najpopularniji Titov, a s obzirom na ograničene protuepidemijske mjere u disko klubovima, klubovi Pietas Julia i Uljanik ovo su ljeto bili jako malo posjećeni.

 

Dean, 25, student

Ovo ljeto sam proveo djelomice u Zagrebu, gdje studiram, a djelomice u Puli, gdje sam odrastao. Trenutno u Zagrebu nema puno mjesta za izlazak, a najpopularnija su druženja po stanovima ili izlasci u parkove. S obzirom da su klubovi više-manje zatvoreni ili rade skraćeno, a pola moje generacije nije cijepljeno, još je dodatno umanjena mogućnost za izlazak. U Puli sam vrijeme proveo uglavnom na moru, družeći se s prijateljima, boravio sam u kafićima na Giardinima i Titovom parku gdje najviše izlaze mladi, a koji sada služi kao nekakva zamjena za Uljanik i Pietas gdje se inače izlazilo. 

Sara, 24, studentica

Ljeto sam provela radeći, izašla sam dva puta u Titov park u kojem se inače mladi okupljaju i druže prije odlaska u klubove, ali kako ovog ljeta klubovi nisu radili, uobičajeno glavno okupljalište bio je upravo Titov park. Ja sam voljela izlaziti u Uljanik dok je još radio bez da se moralo imati Covid putovnicu, a znam da mladi danas preferiraju izlaske u noćni klub Pietas i barove Corso i Rustico koji se nalaze u centru grada. Ovo ljetno nisam baš imala slobodnog vremena za puno izlazaka, a mislim da nisam ništa posebno ni propustila. 

Klub Uljanik nekoć je bio jedno od najpopularnijih studentskih mjesta za izlazak, a ove godine studenata gotovo da i nije bilo

Maja, 25, studentica

Provela sam jako lijepo i uzbudljivo ljeto. Radila sam gotovo svaki dan, slobodno vrijeme provodila na moru, izlazila ponekad van, a najviše sam uživala u prirodi. Mladi najčešće izlaze u centar grada na Giardine, u Rustico i Bolero, i a jedno od najpopularnijih mjesta je Titov park. Ovo je ljeto obilježila Covid situacija, ali mislim da su to u klubovima super odradili, npr., u Pietasu je bilo sve vani na otvorenom, ograničen broj ljudi, testiralo se na ulazu, a u Uljaniku se na ulazu provjeravala Covid putovnica. Što se tiče cjelokupnog ljeta, bilo mi je super, šteta što je tako brzo završilo, nadam se da će sljedeće biti još bolje.  

Marin, 23, student

Ovo smo se ljeto najviše okupljali vani, moram priznati da sam svega možda dva ili tri puta izašao u kafić. Inače smo izlazili negdje na Giardine i onda u Pietas i Uljanik, ali kako nismo cijepljeni, u Uljanik nismo mogli ući, a u Pietasu je bio ograničen broj ljudi, koji se jako brzo popuni. Ovo ljeto mi je jako brzo prošlo, no svejedno smo se super proveli. Izlasci na otvorenom su nam postali svakodnevica, bili smo puno opušteniji i na primjer, u Titovom smo parku znali ostati do jutranjih sati, družeći se i razgovarajući, što prije u izlascima u klubovima nije bio slučaj. 

Titov park u samom centru grada trenutno je jedno od najpopularnijih mjesta za provod mladih

 

 

18.08.2021.

Anketa: Nastava uživo ili online?

Mladi jednoglasno – bolja su predavanja uživo

 

Online nastava obilježila je gotovo cijele protekle dvije akademske, odnosno školske godine. Rijetki su bili dani kada su učenici, a posebice studenti mogli zajedno sjesti u klupe i pratiti predavanja. Bliži li se školovanju na daljinu kraj, jesmo li na sredini ili pak početku upitali smo nekolicinu naših mladih sugrađana. Ujedno, prenijeli su nam svoja iskustva i dojmove iz proteklih dviju godina.

Valerija, 23. god, studentica

Valerija, 23. god, studentica: Većinom sam predavanja  slušala od doma, što nas je sve skupa malo i razmazilo. Uživo je predavanje bolje jer te natjera da pratiš što profesor objašnjava i više se angažiraš, a ovako se je jako teško koncentrirati. Bojim se da će nas ove godine ponovno biti nastava organizirana online i da ćemo ići u lockdown.

Franka, 24 god, studentica

Franka, 24.god, studentica: Protekla akademska godina prošla mi je dobro jer smo sve imali online. Imala sam osjećaj kao da uopće ne idem na faks, bila mi je slabija koncentracija, ali moram priznati da su profesori dosta izlazili u susret. Očekujem da će se uskoro sve vratiti u normalu i da će nas vratiti u klupe s obzirom da sam na petoj godini i da bih se voljela još malo podružiti sa svojim kolegama.

Tomislav, 17 god. učenik

Tomislav, 17 god, učenik: Prošla je školska godina većinom bila online i bilo je to sve skupa teško za pratiti, ali mislim da smo kao generacija sve to super uspjeli pohvatati. S obzirom da se školujem za fizioterapeuta, imali smo praksu u bolnici gdje smo odradili sve potrebne sate. Nadam se da će od sljedeće školske godine biti što više nastave uživo.

 

Zaključimo, unatoč stavovima nekih kako je nastava na daljinu jednostavnija i bolja, ipak je prevagnulo mišljenje mladih prema iskustvu iz protekle dvije godine, da su kvalitetnija predavanja uživo, te im se u nadolazećoj godini i nadaju. Naime, kažu da su tada koncentriraniji na praćenje sadržaja, a i imaju priliku družiti se sa svojim kolegama.

Nova školska i akademska godina su pred nama i uskoro ćemo saznati na koji će se način odvijati nastava. U svakom slučaju, ostaje nada da mladi u svom školovanju neće biti zakinuti kao što je to bilo tijekom protekle dvije godine.