15. ožujka 2017.
NOVOSTI

Natječaj za mobilnost studenata u okviru programa Erasmus+ za akademsku godinu 2017./2018.

Natječaj za mobilnost studenata u okviru programa Erasmus+ za akademsku godinu 2017./2018.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli dana 10.03.2017. objavilo je Natječaj za mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka Svrha boravka na inozemnoj visokoškolskoj instituciji može biti studijski boravak koji podrazumijeva slušanje kolegija i polaganje ispita. Rok prijave na natječaj do 07.04. 2017. godine. Za vrijeme mobilnosti student je obavezan upisati minimalno 25 ECTS bodova po semestru. Pravilnik je objavljen na mrežnim stranicama Sveučilišta i dostupan u vezanim dokumentima Natječaja.

Studijski boravak kao aktivnost u okviru Erasmus+ programa ne uključuje samostalno istraživanje, te studenti koji tijekom studijskog boravka namjeravaju pisati završni/diplomski rad dužni su posjedovati prihvatno pismo tutora s institucije domaćina (tzv. Supervisor Acceptance Form for Erasmus+ Student) iz kojeg se vidi da student ima podršku tutora na instituciji domaćinu kao i odobrenje mentora na matičnoj sastavnici za istraživanje/rad na završnom/diplomskom radu tijekom Erasmus+ studijskog boravka u okviru Programa Erasmus+ za akademsku godinu 2017./2018. Mobilnosti u okviru programa Erasmus+ za akademsku godinu 2017./2018. mogu se realizirati u periodu od 01.06.2017. do 30.09.2018., uz napomenu da Sveučilište neće vršiti isplate financijskih sredstava dok ista ne budu doznačena od strane Agencije za mobilnost i programe EU.

 Studentska mobilnost za studijski boravak može se ostvariti u trajanju od puna 3 do najviše 12 mjeseci, uz napomenu da je uobičajena praksa na mobilnosti provesti jedan semestar budući da tako student ima vremena odslušati predavanja i polagati ispit. Ukupno trajanje svih mobilnosti u okviru Erasmus+ programa ne smije prelaziti 12 mjeseci po pojedinoj razini studija (preddiplomski, diplomski, doktorski), ali moguće ju je ostvariti u više navrata. U ukupno trajanje mobilnosti uračunava se: mobilnost u okviru prethodnika Erasmus+ programa, Program za cjeloživotno učenje, mobilnost u statusu zero-grant studenta, mobilnost u Erasmus+ programu (od 2014. godine).

Na natječaj za mobilnost u sklopu Erasmus+ programa mogu se prijaviti svi studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji su u trenutku odlaska na mobilnost, u akademskoj godini 2017./2018., upisani u najmanje drugu godinu preddiplomskog/integriranog studija, prvu godinu diplomskog ili prvu godinu poslijediplomskog studija. Na Natječaj se mogu prijaviti i izvanredni studenti uz uvjet da za vrijeme mobilnosti pohađaju redovni studij na inozemnoj instituciji, u punom vremenu. Na Natječaj se mogu prijaviti studenti čiji je prosjek (preddiplomski i diplomski studij) ocjena najmanje 3,50. Studenti s nižim prosjekom ocjena mogu se prijaviti uz pisanu preporuku jednog profesora. Studenti s prosjekom ocjena nižim od 3,0 mogu se prijaviti uz pisanu preporuku dva profesora. Pisana preporuka mora biti dostavljena u roku zajedno sa ostalom natječajnom dokumentacijom. U sklopu ovog Natječaja moguće je realizirati mobilnost na visokoškolskim institucijama i organizacijama u programskim zemljama tj. u državama članicama Europske unije (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Letonija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija) te Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Makedoniji i Turskoj. Uvjet koji moraju biti ostvaren prije odlaska na mobilnost u okviru Erasmus+ programa je potpisan institucionalni Erasmus+ ugovor o suradnji između Sveučilišta i partnerske visokoškolske institucije u inozemstvu.

Sredstva Erasmus+ financijske potpore koja će student primiti za period mobilnosti u inozemstvu su u potpunosti neoporeziva za studenta kao krajnjeg korisnika, međutim porezni tretman svih uplata koje student primi preko svog OIB-a jest da su iste primitak (bez obzira je li oporeziv ili ne). Prema hrvatskim propisima o porezu na dohodak, uzdržavani član obitelji koji u tijeku jedne godine ostvari primitak veći od 15.000,00 kuna ne može zadržati status uzdržavanog člana. Ako uzdržavani član ostvari primitak u jednoj godini veći od limita određenog u članku 17. Zakona o porezu na dohodak (https://www.zakon.hr/z/85/Zakon-o-porezu-na-dohodak), roditelj/staratelj gubi pravo na korištenje osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i djecu u godišnjoj poreznoj prijavi te je obvezan izmijeniti podatke na svojoj poreznoj kartici.

Erasmus+ studenti su oslobođeni troškova školarine na inozemnim visokoškolskim ustanovama, kao i svih drugih naknada koje se ne naplaćuju ni matičnim studentima, ali se od njih može zatražiti naknada za usluge koje se naplaćuju i matičnim studentima (fotokopiranje, osiguranje itd). Za vrijeme razdoblja mobilnosti studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli ostaju upisani na svoju matičnu ustanovu i dužni su nastaviti plaćati školarinu ukoliko su u kategoriji studenata koji u potpunosti ili djelomično sami financiraju svoj studij

Studenti su obvezni posjedovati policu osiguranja koja mora uključivati zdravstveno osiguranje u inozemstvu, a može uključivati i dodatno osiguranje sukladno zahtjevu inozemne institucije/organizacije odnosno dotičnog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj koje može određenu vrstu osiguranja odrediti kao uvjet za izdavanje vize ili dozvole boravka. Hrvatski državljani tijekom privremenog boravka u bilo kojoj od 27 država članica EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj mogu koristiti neodgodivu zdravstvenu zaštitu temeljem kartice europskog zdravstvenog osiguranja (EKZO).

Uvjet za izdavanje EKZO jest uredan status obveznog zdravstvenog osiguranja pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), a karticu će osiguranoj osobi, na temelju njezina zahtjeva, besplatno izdati područni ured HZZO-a na čijem području ima prebivalište. Osiguranje koje pokriva EKZO možda nije dovoljno, posebno u slučaju repatrijacije i određenih liječničkih intervencija. Studenti odabrani za odlazak na studijski boravak u inozemstvo obvezni su poštivati sva pravila Erasmus+ programa, samostalno provjeriti sa stranom institucijom što se od njih očekuje, samostalno se prijaviti na stranu instituciju te slijediti Upute za odlazak u inozemstvo objavljene na mrežnim stranicama Sveučilišta. U slučaju nepoštivanja pravila Erasmus+ programa, Sveučilište ima pravo otkazati Erasmus+ financijsku potporu u svakom trenutku za vrijeme trajanja mobilnosti.

Potrebnu dokumentaciju treba preporučenom poštom poslati na adresu: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Zagrebačka 30 52 100 Pula S naznakom: ''Natječaj za mobilnost studenata u okviru Erasmus+ programa za akademsku godinu 2017./2018.'' Po zatvaranju Natječaja studenti će dobiti mail ili telefonski poziv za individualni intervju. Prijavom na Natječaj, studenti pristaju da se njihovo ime javno objavi na popisu izabranih/odbijenih studenata ili na listi čekanja. Za dodatne informacije moguće je kontaktirati Ured za međunarodnu suradnju Adresa: Zagrebačka 30, I kat; Tel: 052 377 088. Email: ivona.peternel@unipu.hr. Sretno!