07. travnja 2022.
NOVOSTI

Sveučilište u Puli partner je na prestižnom projektu CARDEA programa Obzor Europa

“Career Acknowledgement for Research (Manager) Delivering for the European Area – CARDEA” je projekt financiran sredstvima programa Obzor Europa, a okuplja eminentni međunarodni partnerski konzorcij. Riječ je o pozivu u okviru Europskog istraživačkog prostora s ciljem maksimiziranja učinka financiranja istraživanja i inovacija Europske unije (HORIZON-WIDERA-2021-ERA-01-20).

Konzorcij predvodi Sveučilište u Corku (Irska) a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.498.312,00 EUR, od čega Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli pripada 164.875,00 EUR. Projekt traje četiri godine, a voditeljica projekta za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli je dr. sc. Ivona Peternel.

 

Partneri na projektu su, uz irsko i pulsko sveučilište, Sveučilište u Liege-u (Belgija), CERTH (Grčka), Sveučilište u Macerati (Italija), Poljski institut nuklearne fizike Henryk Niewodniczański Poljske  akademije znanosti, Politehničko sveučilište u Bukureštu (Rumunjska)  te CERCA (Španjolska).

Upravljanje istraživanjem  - “research management” kao zanimanje gotovo je nevidljivo u politici, napredovanju u karijeri i mogućnostima staža diljem Europe. Projektni konzorcij Cardea će razviti potpore za rješavanje ove nejednakosti.  Očekivani projektni rezultati jesu mapiranje postojeće odredbe o upraviteljima istraživanja – “research” menadžerima (RM) u cijeloj EU, razvijanje modela zrelosti i sposobnosti za procjenu razine razvoja i sposobnosti institucionalne i organizacijske profesionalizacije upravljanja resursima kao  ugradnja europske društvene ambicije za jednakost, raznolikost, uključenost i širenje sudjelovanja u svim profesionalnim aktivnostima menadžera u znanosti.

Više o projektu: