12. studenoga 2019.
NOVOSTI

Pulski studenti nastupaju na dva međunarodna sveučilišna turnira

Pulski studenti nastupaju na dva međunarodna sveučilišna turnira

U razdoblju od 13. do 18. studenog studenti sportaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nastupit će na dva renomirana međunarodna sportska natjecanja. Riječ je o Petom međusveučilišnom svjetskom prvenstvu- WIUC te Euroijadi.

World InterUniversity Championship upriličit će se od 13. do 17. studenog u Puli. Turnir se održava čak 16. godinu zaredom s time da se preko deset godina uzastopce održavao u Milanu pod nazivom Euromilano, potom pet godina u Rimu pod nazivom Euroroma a nakon toga i dvije godine u Barceloni. Ove godine se očekuje oko 25000 natjecatelja s preko 70 sveučilišta iz cijelog svijeta koji će se natjecati u 13 sportskih disciplina.

Osnivači turnira su studentska sportska organizacije A.S.D. Eurosportevents i Sveučilišta Bocconi iz Milana a svake se godine turnir organizira u suorganizaciji partnerskih sveučilišta – ove godine to je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Od 2015. godine WIUC ima i izvršni odbor u kojem sjedi i koordinator za sport FET-a doc. dr. sc. Dean Sinković, a od prošle godine tu funkciju preuzeo je Davor Jačimović, stručni suradnik iz Ureda za sport pulskog sveučilišta. Upravo je i to ključni razlog zašto je izvršni odbor ove godine odlučio turnir organizirati u Puli.

WIUC je besprijekorno organizirano natjecanje u svim ključnim elementima: sportskim, infrastrukturnim, logističkim te ostalim sadržajima za studente (zabavni program, zajednička druženje, nagradne igre, kulturne manifestacije, itd.). U razdoblju od 13. do 16.11. gotova sva sportska infrastruktura u Gradu Puli bit će korištena za potrebe turnira. Svi studenti pulskog sveučilišta mogu besplatno doći pogledati utakmice i navijati za svoje kolege. Pulski studenti nastupat će u sljedećim sportovima: nogomet, futsal, košarka, rukomet (M/Ž), odbojka (M/ž). tenis, stolni tenis, šah, plivanje (Ž).

Drugo međunarodno natjecanje je Euroijada koja će se ove godine upriličit u Berlinu. Međunarodno sveučilišno sportsko-akademsko natjecanje EUROIJADA održat će se od 15. do 18. studenog. Ovo je deveta godina izdanja turnira i šesta godina zaredom da na istom nastupaju pulski studenti i studentice. Odlična organizacija, vrhunska sportska infrastruktura, vrlo jaka konkurencija, prihvatljivi cjenovni paketi i bogat zabavni program za studente, garancija su da će i ove godine Euroijada biti jedno vrhunsko iskustvo za naše studente koji će ovim putem ponovo promovirati pulsko sveučilište, studentski sport te Grad Pulu. U dosadašnjim nastupima na Euroijadi sportske ekipe pulskog sveučilišta osvojile su čak šest zlatnih medalja - tri puta futsal, dva puta tenis i jednom košarka.

Euroijada se već niz godina organizira širom Europe od strane studentskih udruga Sveučilišta u Novom Sadu u suradnji s agencijom Modena travel, a ove godine organizatori očekuju oko 1800 studenata sportaša iz Europe, Azije i Afrike. Sportski dio uključuje 10 različitih sportskih disciplina. Kako se u isto vrijeme u Puli održava WIUC u Berlinu će nastupati druga ekipa futsala i tenisa.