04. studenoga 2019.
NOVOSTI

Sveučilište Jurja Dobrile i Valter Flego potpisali sporazum

Sveučilište Jurja Dobrile i Valter Flego potpisali sporazum

U ponedjeljak, 28. listopada 2019. u Rektoratu pulskog Sveučilišta potpisan je sporazum o suradnji između rektora prof. dr. sc. Alfia Barbieria i zastupnika u Europskom parlamentu Valtera Flege. Nakon potpisivanja sporazuma uslijedilo je predavanje zastupnika studentima na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“.

Ovaj sporazum popratit će i slični sporazumi sa drugim visokoobrazovnim ustanovama i institucijama. Nakon Sveučilišta u Puli, Flego će sporazume potpisati i sa Sveučilištem u Rijeci te nekim privatnim učilištima u Hrvatskoj. Flego želi biti zastupnik koji spaja i potiče na dijalog, štoviše „trijalog“, kako kaže, između privatnog sektora, politike i znanstvene zajednice.

Na predavanju pulskim studentima naslovljenom "Budućnost Europe" predstavio je sustav odlučivanja u EU-u, prioritetna područja i nove komisije u osnivanju te kako se Hrvatska, Istra i Pula mogu pozicionirati "da ne budemo gledatelji nego igrači, ne pratitelji nego kreatori europske budućnosti".

Značaj sporazuma u povezivanju pulskog Sveučilišta s tijelima EU-a potvrdio je i rektor Barbieri: „Ovaj sporazum potiče nas na razvoj, kako u istraživanju, tako i u drugim aktivnostima na Sveučilištu. Naša istraživanja, pogotovo u STEM području su na visokoj razini, imamo 1,86 radova po znanstveniku po čemu smo u samom vrhu Hrvatske znanstvene produktivnosti. Moramo, naravno, i ojačati, kako brojčano, tako i kvalitetom. Imati iskustva i mjeriti se s Europom bit će nam od dragocjene važnosti. Naši studenti osjećaju pripadnost europskom prostoru. Preko programa Erazmus prisutni su u čitavoj Europi i izvan nje, sudjeluju u znanstvenim procesima, pohađaju nastavu i polažu ispite na inozemnim sveučilištima, upoznaju stvarnost EU-a.“