03. rujna 2019.
NOVOSTI

Brazilski dani u Puli

Ovogodišnji, sedmi po redu „Brazilski dani u Puli“ posvećeni su glazbi te prirodnim i kulturnim ljepotama ove zemlje. Program će se upriličiti od 4. do 6. rujna u Gradskoj knjižnici u Puli.

Pulska publika će imati priliku upoznati se s ovom iznimno velikom i raznolikom zemljom kroz dokumentarac Sjećanja na Brazil u 78 okretaja posvećen povijesti brazilske glazbe kroz zbirke gramofonskih ploča autora naših korijena Gregorija Bačića i Katije Gavranich Camargo. Ovu projekciju obogatit će popratna izložba „Najbolje od brazilske glazbe u slici i tekstu“.

Osim toga, tu je i prilika vizualnog obogaćivanja znanja i pronalaska novih interesa koji se odnose na turizam i mogućnosti posjećivanja kroz interaktivno predavanje profesorice Poliane Cardoso o brazilskom turizmu pod naslovom Brazil nisu samo samba, karneval i nogomet koje donosi mnoge neočekivane atrakcije. Uz nju će se predstaviti i Rafael Siqueira Guimarães na sebi svojstven način, kuhajući tradicionalno brazilsko jelo Muqueca koje je zapravo sinteza svih utjecaja koje je Brazil dobio od svojih naroda i rasa te ga pretvorio u kulinarsko naslijeđe.

Prof. Milan Puh predstavit će novu knjigu o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici: „Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja“ u Domu hrvatskih Branitelja u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Između ostalog, na predstavljanju će biti riječi i o Silviju Pletikosu, slikaru porijeklom iz Istre koji od 1961. živi i stvara u Brazilu gdje je postao važan umjetnik i kulturni djelatnik.

Ova godina je posebna jer će naša publika dobiti i publikaciju koja donosi nova saznanja o ovoj najvećoj latinoameričkoj zemlji, a radi se o rezultatu ovog višegodišnjeg događaja i njihovih sudionika u obliku zbornika Brazilski dani u Puli. U njemu se nalaze iznimno zanimljivi tekstovi o raznim sferama brazilskog društva s provjerenim i aktualnim informacijama za sve koji se ne zadovoljavaju sa saznanjima iz treće ruke.

Sve navedeno ukazuje da ova manifestacija raste iz godine u godinu, uvijek sa željom da bude spona između ove dvije, samo naoko, daleke zemlje. Cjelovit program moguće je pogledati u galeriji ovog članka.