06. travnja 2019.
NOVOSTI

IZ MEDIJA: DA-SPACE: Nikolina Gerić, Roman Ivezić i Studentski poduzetnički inkubator osvojili prvo mjesto

IZ MEDIJA: DA-SPACE: Nikolina Gerić, Roman Ivezić i Studentski poduzetnički inkubator osvojili prvo mjesto

Na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" pulskog Sveučilišta jučer je održan završni ciklus u sklopu međunarodnog projekta DA-SPACE, članak od Glasa Istre prenosimo u cijelosti u nastavku teksta.

Međunarodni projekt DA-SPACE povezuje akademsku i gospodarsku zajednicu te civilni i javni sektor, ali i umrežuje studente s poduzećima kako bi se poboljšale mogućnosti zapošljavanja. Cilj projekta bio je unaprjeđenje poduzetničkih vještina i smanjenje odljeva mozgova, jačanje inovacija i uvođenje novih tehnologija te osnaživanje suradnje i stabilnosti u dunavskoj regiji.

Tvrtke mentori

Pulski studenti bili su direktno uključeni u rad pojedinih mentorskih tvrtki, a imali su priliku raditi i u javnom sektoru te surađivati s jedinicama lokalne samouprave. U ovom drugom, ujedno posljednjem ciklusu studenti su osmišljavali nove strategije, ideje i inovativna rješenja za Glas Istre, Turističku zajednicu središnje Istre, agenciju Krug Travel, Istarsku razvojnu agenciju, Istarsku razvojnu turističku agenciju i Studentski poduzetnički inkubator.

Najboljim timom proglašeni su studenti Nikolina Gerić i Roman Ivezić, čija je mentorica bila dr. sc. Roberta Kontošić Pamić, a tim je radio na inovativnim rješenjima za Studentski poduzetnički inkubator "Spin". Pobjednici za nagradu putuju u njemački grad Ulm.

- Drago nam je zbog osvojenog prvog mjesta. Zaista je bilo zadovoljstvo sudjelovati u ovom projektu kroz koji smo stekli neka nova znanja i iskustva, a i sami smo ponudili nove ideje, rekla je pobjednica Nikolina Gerić, dodajući da je njihova ideja bila kako potaknuti što veći broj studenata da krenu s korištenjem inkubatora.

- Osmislili smo i web platformu za "Spin", na kojoj korisnici mogu dobiti informacije kako inkubator funkcionira i koje pogodnosti nudi, a cilj nam je bio uključiti što više ljudi koji bi na platformi razmjenjivali ideje, kazala je Gerić.

Na drugo mjestu plasirao se tim Glasa Istre u kojem su bili studenti Kristian David Stanković i Ivan Modrušan pod mentorstvom urednice portala Glasa Istre Tee Tidić. Ovaj je tim osmislio vrlo zanimljivu aplikaciju po nazivom diGital koja je ponajprije usmjerena i prilagođena mladima, a putem koje korisnici mogu na jednom mjestu dobivati korisne informacije vezane uz sadržaj portala Glasa Istre ali i mnoge druge vijesti i servisne informacije.

U sklopu projekta bilo je uključeno 26 mladih talenata iz Istre koji su uz mentorstvo surađivali s ukupno 13 tvrtki, javnih institucija kao i s jedinicama lokalne samouprave. Sinergija privatnog i javnog sektora koji zajedno s mladim studentima, apsolventima i nezaposlenima radi na razvijanju inovativnih rješenja, rezultat je ovog međunarodnog projekta, naglasila je voditeljica Inovacijskog laboratorija i projektna asistentice Mirena Tubić, te podsjetila da je projekt zajedno sa Sveučilištem Jurja Dobrile provodio Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije.

12 partnera

U projektu je sudjelovalo dvanaest partnera iz sedam europskih zemalja-Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Bugarske, Češke, Srbije i Hrvatske koju predstavljaju upravo istarske snage. Po riječima Mirene Tubić projekt je bio usmjeren prema mladim talentima, studentima i nezaposlenima u cijeloj regiji. Ono što se aktivnostima u inovacijskom laboratoriju željelo postići, jest umrežavanje poduzeća i mladih talenata, jačanje njihovih vještina i znanja kako bi ih pripremili za tržište rada, kao i jačanje inovativnih metoda učenja, istaknula je Tubić.

Izvor: Glas Istre