29. ožujka 2019.
NOVOSTI

Retrospektiva redatelja Dušana Makavejeva u Kinu Valli

Retrospektiva redatelja Dušana Makavejeva u Kinu Valli

U srijedu, 27. ožujka, započinje prikazivanje retrospektive nedavno preminulog autora Dušana Makavejeva, u Kinu Valli. Od 27. do 29. ožujka pulski gledatelji imat će priliku pogledati njegova tri kratkometražna i tri dugometražna filma.

Dušan Makavejev bio je redatelj i scenarist, koji je kroz svojevrsni anarhizam obilježio razdoblje stvaranja Crnog vala. Njegova kultna djela često su bila pod cenzurom zbog suptilne kritike komunističkih i kapitalističkih vrijednosti života.

Trodnevni program krenut će u srijedu s početkom u 18.30 sati u predvorju Kina gdje će se otvoriti izložba fotografija nastalih uz potporu Njemačke Kinoteke, Fakulteta Dramskih Umetnosti iz Beograda, Kino kluba Split, Hrvatskog filmskog saveza i Jugoslavenske kinoteke. Za ovu posebnu prigodu, autorski tekst i osvrt je napisao irski filmaš i kritičar iz Dublina- Maximilan Le Cain.

Uvaženi gosti Miroljub Vučković, voditelj odjela za međunarodnu suradnju Filmskog centra Srbije i Nenad Polimac, filmski kritičar, održat će kratki osobni osvrt na rad velikog redatelja. Nakon otvorenja slijede filmovi: „Prokleti praznik“ te „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a“.

Idućeg dana retrospektive, u četvrtak 28. ožujka, prikazivat će se filmovi „Slikovnice pčelara“ i „Nevinost bez zaštite“, a posljednjeg dana, u petak, gledatelji će moći uživati u filmovima: „Boje sanjaju“ i „Čovjek nije tica“.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a cjelovit program i sadržaji filmova se nalaze na poveznici: Retrospektiva Dušana Makavejeva u Kinu Valli od 27. do 29. ožujka.