30. studenoga 2018.
NOVOSTI

Sportske studentske ekipe Sveučilišta Jurja Dobrile obranile boje na međunarodnim natjecanjima

Sportske studentske ekipe Sveučilišta Jurja Dobrile obranile boje na međunarodnim natjecanjima

Studentske sportske ekipe Sveučilišta u Puli ove su godine sudjelovale su na dva međunarodna sveučilišna turnira: Euroijadi 2018. u Pragu te na natjecanju pod nazivom World Interuniversity Sport Championship 2018. U Barceloni.

U Pragu su pulski studenti ponovili prošlogodišnji uspjeh – prvo mjesto u muškom futsalu i tenisu dok su u Barceloni plivačice osvojile tri četvrta mjesta a košarkaši, nakon prošlogodišnjeg zlata, ovaj su puta zapeli u grupnoj fazi.

Međunarodno sveučilišno natjecanje Euroijada 2018. upriličilo se od 8. do 12. studenog u Pragu. Osmo izdanje Euroijade organizirale su studentske sportske udruge Sveučilišta u Novom Sadu u suradnji s agencijom Modena travel, a ove je godine turnir okupio oko 1200 studenata s brojnih sveučilišta iz Europe, Azije i Afrike koji su se natjecali u 12 sportskih disciplina.  Ovo je ujedno sedmi nastup pulskih studenata na ovom natjecanju.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nastupilo je u konkurenciji futsala i tenisa. Futsal ekipa ponovila je uspjehe od ranijih godina,osvojivši prvo mjesto i zlatnu medalju.

Alumni FET-a Filip Šetić na svom je drugom nastupu na Euroijadi osvojio i drugo zlato čime je u svojoj dugoj povijesti nastupa za Sveučilište broj zlata s međunarodnih sveučilišnih turnira doveo do brojke 14. Drugi pulski tenisač Massimo Stupar, student FET-a, zapeo je u četvrtfinalu nakon poraza u dva tie-breaka. 

World-Interuniversity Sports Championship održava se 17. godinu zaredom s time da se preko deset godina uzastopce održavao u Milanu pod nazivom Euromilano, potom pet godina u Rimu pod nazivom Euroroma a od prošle se godine po prvi puta se održava u Barceloni.

Natjecanje u košarci se održalo u sveučilišnom formatu - četiri četvrtine u trajanju po sedam minuta svaka. Košarkaši Sveučilišta su u svojoj grupi F prvo deklasirali svoje prve protivnike Sveučilište Dauphine iz Pariza rezultatom 58:32 ali onda su stvari krenule – naopako. Nakon lošeg ulaska u utakmicu protiv Sveučilišta iz Praga pulski su studenti u trećoj četvrtini stigli protivnika i bili u naletu. Međutim tada kapetan Nino Dasko krivo staje na nogu i zbog ozljede mora van terena. Do kraja se vodila bespoštedna borba u kojoj studenti iz Praga odnose pobjedu 42:40. Treća utakmica u grupi bila je biti ili ne biti jer poraz je značio i oproštaj iz turnira. Košarkašku ekipu u Barceloni čini su: Dasko (kap), Čakarić, Amančić, Đugum, Kordiš, Brajnović i voditelj Bolković.

Plivačice Sveučilišta Jurja Dobrile nastupile su u sastavu Anđela Vrljić, Elena Tomac, Petra Perhat i Stefani Valković. Zbog klupskih obveza ekipi se nisu mogle pridružiti naša najuspješnija plivačica Valery Švigir. Ovogodišnje natjecanje okupilo je preko 250 plivača i plivačica što je duplo u usporedbi s prijašnjim brojkama na WIUSC-u. Pulske studentice nastupile su u brojnim disciplinama od 50m do 200m te u štafetama pri čemu su osvojile čak tri četvrta mjesta i ostale su tik do postolja.

Cijeli izvještaj o natjecanjima moguće je pročitati na poveznici- Izvješće s nastupa studentskih sportskih ekipa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na međunarodnim sveučilišnim sportskim natjecanjima EUROIJADA 2018 (Prag) i World Interuniversity Sport Championship (Barcelona).