23. studenoga 2018.
NOVOSTI

Pokrenuta prva e-knjižnica u Istri „iBiblos“

Pokrenuta prva e-knjižnica u Istri „iBiblos“

Digitalna platforma za posudbu i čitanje knjiga pod nazivom „iBiblos“, prva je takva u Istarskoj županiji. Namijenjena je svim članovima gradskih knjižnica koji su u iste učlanjeni na području Istre.

Od sada će svim zainteresiranim biti omogućeno čitanje e- knjiga na hrvatskom jeziku. To znači da će se željeni popularni naslovi raznih žanrova beletristike i publicistike moći čitati sa vlastitog elektroničkog uređaja.

Na mrežnim stranicama iBiblosa nalazi se baza elektroničkih knjiga hrvatskih nakladnika koje možete pretraživati, pregledavati i posuditi sukladno pravilima posudbe u knjižnicama. Na portalu je dostupan vodič koji vas vodi kroz postupak aktivacije korisničkog računa i posudbe e-knjiga.

Posudba e-knjiga moguća je putem uređaja koji podupiru Adobe ID aktivaciju kao što su Apple iOS mobilni uređaji, Android uređaji, osobna računala, e-čitači. Prije toga potrebno je učlaniti se u jednu od gradskih knjižnica na području Istarske županije koja je uključena u sustav iBiblos.

Za aktivaciju računa potrebno je ispuniti obrazac i poslati zahtjev za dobivanje korisničkog računa na digitalnoj platformi iBiblos.

Posudba e-knjiga je besplatna za sve članove gradskih knjižnica u Istarskoj županiji i nema zakasnine! iBiblos pokrenut je u suradnji gradskih knjižnica Istarske županije i nakladničke kuće Beletrina iz Ljubljane.

Mreža knjižnica u Istarskoj županiji koje omogućavaju čitanje e- knjiga jesu: Gradska knjižnica Labin, Gradska knjižnica Novigrad- Cittanova, Gradska knjižnica Pazin, Gradska knjižnica Poreč, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Gradska knjižnica "Matija Vlačić Ilirik" Rovinj, Gradska knjižnica Umag – Umago, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet - Narodna knjižnica i čitaonica, te Pučko otvoreno učilište Buje - Gradska knjižnica.