26. rujna 2018.
NOVOSTI

Humanoidni robot Pepper poziva mlade na Europsku noć istraživača

Humanoidni robot Pepper poziva mlade na Europsku noć istraživača

Europska noć istraživača, manifestacija čiji je cilj raznovrsnim aktivnostima na području popularizacije znanosti približiti istraživačku djelatnost široj javnosti, studentima i učenicima, osvijestiti važnost znanosti i inovacija za razvoj društva, upriličiti će se u petak 28. rujna u Puli. Događaj, koji će se održati na Forumu, Giardinima i u Kinu Valli, trajati će od 17 do 22 sata.

Sveučilište Jurja Dobrile sudjeluje u projektu kao jedan od osamnaest partnera te se upravo na njemu predstavilo aktivnosti koje očekuju sve zainteresirane u petak na tri lokacije. Humanoidni robot će na Forumu od 17 sati promovirati znanost u sklopu Europske noći istraživača. Tada će biti predstavljena 3D vizualizacija prve "hrvatske" riječi koja se odbila o površinu Mjeseca - Visio. Naziv je to instituta koji djeluje na Sveučilištu.

Na konferenciji za medije humanoidni robot, koji se nalazi u vlasništvu Hrvatskog telekoma, se obratio nazočnima: „Bok, ja sam Pepper, dođite i zabavite se uz nove tehnologije. Reći ću vam zašto je važno da se mladi usmjeravaju u STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) zanimanja: digitalna ekonomija razvija se sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a istovremeno se procjenjuje da će 2020. godine u Europi nedostajati čak pola milijuna ICT stručnjaka. Zbog toga je potražnja za STEM stručnjacima sve veća. I dok zemlje zapada stalno povećavaju investicije za STEM edukaciju, doznala sam da je u Hrvatskoj informatika tek izborni predmet“.

Ovaj europski projekt predstavili su doc. dr. sc. Sven Maričić, ravnatelj Znanstveno - tehnološkog instituta Visio koji djeluje u sklopu Sveučilišta, stručna suradnica tog instituta Mieta Bobanović, Sandra Kovačić-Vešligaj iz Hrvatskog telekoma i inženjer Bruno Podvezanec iz robotičke tvrtke Boka.

Predstavnik napredne generacije humanoidnih robota- Pepper trebao bi pobuditi najveći interes javnosti za manifestaciju. Robot zasad razgovora isključivo na engleskom jeziku, iako poznaje i hrvatski. Osim toga gestikulira i pokreće ruke i tijelo te je zbog kamera i finih senzora u mogućnosti se grliti.

Maričić je kazao da Sveučilište Jurja Dobrile već nekoliko godina intenzivno kroči prema STEM području: „ Naši start-upovi već su dobili neke europske nagrade, nedavno smo se vratili iz Švedske gdje smo imali prilike na Kraljevskom institutu predstaviti naše rezultate, u okviru ljetnog kampa surađujemo s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. Velika nam je čast što smo nedavno otvorili veliki 3D print laboratorij, rekao je Maričić te, uz osnovni program, najavio iznenađenje: filmski program u kinu Valli (od 16 do 22 sata) o temi istraživača koji pokreću svijet.“

„Bit će i skrivenih projekcija, a lokacija će zasad ostati tajna, tako da budemo sigurni da ćete proći sve štandove. Na svakom od njih bit će po jedna od informacija kako biste mogli pronaći misterioznu tajnu lokaciju na kojoj ćemo vrtiti vrlo zanimljiv film, povezan s nekim od projekata kojima smo imali priliku prisustvovati. Naime, za našeg boravka na švedskom Kraljevskom institutu za tehnologiju, u sklopu projekta Moon bouncing, zajedno s 81 osobom imao sam čast postati prvi znanstvenik iz Hrvatske čiji se zvučni zapis odbio o površinu Mjeseca. Trenutno smo ga isprintali, ali u Noći istraživača ćemo imati njegovu 3D vizualizaciju i prvu "hrvatsku" riječ koja se odbila o površinu Mjeseca - Visio. Ime je to našeg instituta, ali smo također svjesni da je u našem društvu itekako potrebno imati vizije i dijeliti ih sa svojim partnerima, suradnicima, ali i s onima koji će to tek postati, bili oni ljudi ili tehnološka inovativna rješenja“- istaknuo je Maričić.

Sandra Kovačić-Vešligaj ukazala je na važnost ulaganja u STEM područja; „Samo u posljednje dvije godine više od 160 škola opremljeno je naprednom opremom za projekte bazirane na IoT (Internet of Things) tehnologiji. U tim je projektima sudjelovalo više od 2.000 djece, educirano je više od 130 učitelja-mentora. Također je opremljen jedinstveni laboratorij za astrobiologiju u Višnjanu kroz koji godišnje prođe više od 700 djece.“