29. lipnja 2018.
NOVOSTI

Europska unija: Pula je baza ubrzanog gospodarskog i društvenog razvoja

Europska unija: Pula je baza ubrzanog gospodarskog i društvenog razvoja

Ove se godine, 1. srpnja, obilježava petogodišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Od tada do danas, područje Pule i Istarske županije je uz pomoć EU-a učvrstilo poziciju generatora razvoja gospodarstva, ali i lidera u unapređenju društvenih vrijednosti.

Grad Pula se preko EU projekata u posljednjih pet godina nastavio razvijati u smjeru suvremenog i modernog europskog grada. Financijska sredstva koje je grad povukao iz mnoštvo europskih fondova omogućila su razvoj i modernizaciju komunalne i druge infrastrukture.

 „Peta godišnjica europskog članstva  prilika je da se prisjetimo kako živimo u Europi bez granica, u Europi u kojoj se baštine uključivost, tolerancija, multikulturalnost, jednakost i nediskriminacija, temeljne europske vrijednosti koje su osnova zajedničkog identiteta te sastavni dio našeg europskog načina života“ kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić povodom nadolazeće obljetnice.

Novi razvojni potencijal i brzi gospodarski rast urbanog područja Pule omogućuje se kroz provedbu ITU mehanizma. Pula kao centar aglomeracije, koju čine još grad Vodnjan i općine Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat, privlači nove investicije koje će dodatno utjecati na društvenu, socijalnu i kulturnu dimenziju ovog područja.

Europska unija je najveća ekonomija svijeta, a cijeli teritorij Hrvatske je pristupanjem Uniji postao dio najveće ekonomske integracije, odnosno prostora slobodne trgovine. Kroz visoku razinu tržišne liberalizacije stvorene su velike mogućnosti za poduzetnike i trgovinu, prekogranična ulaganja, a sloboda kretanja građana je otvorila prilike za studiranje, stažiranje i zapošljavanje u drugim državama članicama.