06. lipnja 2018.
NOVOSTI

Pulsko Sveučilište pomaže afričkoj djeci

Pulsko Sveučilište pomaže afričkoj djeci

Sveučilište Jurja Dobrile korištenjem 3d printera pomoći će djeci iz Afrike. Riječ je o projektu koji ima humanitarni karakter, a osnovni cilj je educirati djecu koja žive u teškim uvjetima.

Doc. dr. sc. Sven Maričić, pionir 3d printa u Hrvatskoj te pomoćnik rektora za nove tehnologije na Sveučilištu i poznati hrvatski profesor geografije Dejan Nemčić, osnivač humanitarne udruge i akcije „Zajedno možemo“ organiziraju projekt u kojemu će sudjelovati studenti pulskog Sveučilišta te studenti riječkog Medicinskog fakulteta.

Pod vodstvom dvaju profesora, studenti će ove godine otputovati u Tanzaniju, kako bi tamošnjoj djeci približili nove tehnologije. Vjeruju kako će baš putem robotskih ruku na najbolji način približiti afričkoj djeci znanost i tehnologije budućnosti.

„Odlučili smo podržati i uključiti se u akciju koju je pokrenuo profesor Nemčić koji već neko vrijeme pripomaže afričkoj djeci i tamo gradi školu. Drago nam je da smo postali dio ove priče. Mi smo mlado sveučilište željno znanja koje se okrenulo tehnološkom razvoju i novim 3D proizvodnim paradigmama, i želja nam je učiniti nešto korisno za afričke klince, ali i za našu djecu. Naš je osnovni cilj kroz humanu komponentu educirati djecu koja još uvijek žive u posve drugačijim uvjetima. Na Sveučilištu za njih planiramo printati male robotske ruke kako bi ih što više motivirali za kasnije učenje robotike. Vjerujemo da se kroz zaigranost može mnogo toga učiniti i da ćemo baš putem robotskih ruku na najbolji način djeci približiti znanost i nove tehnologije“- ističe Sven Maričić.

Povodom uvođenja osnova robotike i 3D tehnologija u afričke osnovne škole na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ održati će se prigodno predavanje 6. lipnja u 15 sati.