05. lipnja 2018.
NOVOSTI

Verse- Festival putopisa 2018.

Verse- Festival putopisa 2018.

Ove se godine u Puli, od 8 do 9. lipnja, odvija treće izdanje Festivala putopisa- Verse. Festival je organiziran na četiri lokacije: Spomen soba Antonia Smareglie, Galerija Makina, Kino Valli i Hotel Riviera. Upravo ova mjesta će ugostiti najpoznatije hrvatske balonaše, putnike, istaknute i nagrađivane autore.

„Putovanje po mojoj sobi“ naziv je ovogodišnjeg izdanja Festivala, naslov je preuzet iz kultnog djela Xaviera de Maistre iz 1794. god. Naglasak manifestacije je upravo na tome, spajanju mikro i makro svijeta.

Festival putopisa – Verse započinje sa izlaganjem Miroslava Bertoša. Bertoša predstavlja jedno drukčije „putovanje“: argentinskog pisca Julia Cortázara koji je pedesetih godina u svojoj sobi na posljednjem katu zgrade u Calle Lavalle u Buenos Airesu napisao jedinstvenu knjigu o svojim imaginarnim šetnjama s engleskim romantičnim pjesnikom Johnom Keatsom.

Nastavak „Verse“ pokušati će odgovoriti na pitanje: Što se nalazi u procjepu između digitalnih i analognih pustolovina? U ovoj raspravi će sudjelovati Zoran Roška, Ivana Vareško, Marija Petrić Mikloušić, Igor Mikloušića i Iva Šulentić.

Ovogodišnji Festival zaviriti će i u sobu 209 hotela Riviera. U razgovoru s Milanom Rakovcem, Draženom Iliničićem i Brunom Kragićem biti će otkriven sav sjaj i bijeda filmskog glamura glumaca filmske Pule.

Kino Valli će prikazati francuski dugometražni dokumentarni film Dernières nouvelles du cosmos, Posljednje novosti iz svemira, u režiji Julie Bertuccelli koja je za ovaj svoj rad nominirana za francusku nacionalnu filmsku nagradu César.

Ova manifestacija ima za cilj stvoriti opušteni pristup tematici raznih sadržaja te spojiti dimenzije prostora i vremena u nerazdvojnu cjelinu. Kroz poseban i zavodljiv način od 8. do 9. lipnja u Puli će biti govora o krajevima koje otkrivaju putopisci i pisci.