24. svibnja 2018.
NOVOSTI

Najava izložbe: „Djeca ratnici“ u Studentskom domu Pula

Najava izložbe: „Djeca ratnici“ u Studentskom domu Pula

Pulska likovna umjetnica Iva Gašparić ovoga će petka, 25. svibnja, predstaviti zainteresiranoj javnosti svoje radove pod nazivom „Djeca ratnici“. Izložba će se upriličiti u Studentskom domu Pula, Preradovićeva 28A, s početkom od 20 sati.

Iva Gašparić rođena je 6. svibnja 1976. u Puli, gdje je 1994. godine završila Ekonomsku školu. Filozofski fakultet u Rijeci, studij Likovne umjetnosti upisala je 1995. godine, a već 1997. Gašparić je nagrađena na Salonu stripa u Vinkovcima kao dio grupe Variete Radikale. Osim toga dobitnica je i više nagrada za slikarstvo. Diplomirala je 2001. godine slikarstvo u klasi prof. Marijana Pongraca, i stekla zvanje profesora likovne kulture.

Likovna umjetnica se 2003. učlanila u HDLU Istre. Od 2009. godine je stručna suradnica, a od 2015. godine muzejska pedagoginja Muzeja suvremene umjetnosti Istre/Museo d'arte contemporanea dell'Istrie. 2018. je imenovana za dopredsjednicu HDLU Istre. Izlagala je na desetak samostalnih izložbi i dvadesetak skupnih u zemlji i inozemstvu. Trenutno živi i djeluje u Puli.

Umjetnica serijom slika „Djeca ratnici“ ovjekovječuje lica djece uzetih s pravih fotografija, djece koja su pozirala u uniformi, s oružjem u rukama, bilo da su se samo našli u vrtlogu rata pa se igraju velikih, bilo da su to zaista djeca koja su u najnježnijim godinama novačena i poslana da ubiju.

Na ovoj izložbi predstaviti će se dva takva djeteta, koje je autorica sama nazvala Žuti i Plavi. Nisu tako nazvani zbog boje kože ili pripadnosti rasi, već zbog boje koja je prisutna na pozadini. Pozadina je namjerno gotovo jednobojna i potpuno nedefinirana, kao i svijet koji oko njih postaje nebitan u svojoj surovoj ozbiljnosti, dok se oni – igraju.

Ovim putem se pozivaju svi zainteresirani da dođu na otvorenje izložbe i svojim dolaskom uveličaju trenutak.