17. travnja 2018.
NOVOSTI

Obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

U ponedjeljak 16. travnja održana je prigodna svečanost povodom 12. rođendana pulskog Sveučilišta u Domu hrvatskih branitelja. Proslava je bila uljepšana s dodjelom nagrada i priznanja za profesore i studente.

Sve prisutne, a u ime grada, pozdravio je pulski gradonačelnik Boris Miletić- „Naše pulsko Sveučilište jedno je od najmlađih u državi i zbilja mi je drago vidjeti kako se razvija i raste iz godine u godinu. Grad Pula od samog je početka snažno podržao osnivanje pulskog Sveučilišta, kasnije i izgradnju sveučilišnog kampusa jer smatramo da Istra zaslužuje imati svoj centar znanja, a Pula se svakim danom sve više pretvara u pravi studentski grad. Kroz svoju strategiju razvoja, Grad Pula definirao je strateške prioritete među kojima je upravo jačanje i razvijanje ljudskih resursa kao i razvijanje gospodarstva temeljenog na znanju“.

Osim gradonačelnika čestitke je uputio i istarski župan Valter Flego koji je govorio o važnosti kvalitetnog obrazovanja kao pretpostavke rasta i razvoja cjelokupnog društva. Okupljene je pozdravila i izaslanica premijera i ministrice znanosti i obrazovanja Branka Ramljak te biskup porečki i pulski Dražen Kutleša koji se u govoru podsjetio značaja Jurja Dobrile po kojemu pulsko sveučilište nosi ime.

Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Alfio Barbieri istaknuo je pak kako se od prvog dana osnutka, Sveučilište neprestano razvija, upisuje sve veći broj studenata i postaje prepoznatljivo mjesto znanja usko povezano sa širom zajednicom.

Najbolji studenti, dobitnici Rektorove nagrade su Toni Svijetlica, Ivan Štiković i Danijel Petrović s FET-a, studentica Muzičke akademije Ema Ulemek, Romana Macuka s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Melani Kečkeš s Filozofskog fakulteta, Mateja Bukovac s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti te Petko Radulović, student Fakulteta informatike. Posebna priznanja za izvannastavne aktivnosti pripala su studentici Filozofskog fakulteta Dolores Matika za sudjelovanje u radu Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika te studentu FET-a i predsjedniku Studentskog zbora Davoru Jačimoviću za poticanje razvoja sporta te vođenje muške košarkaške reprezentacije Sveučilišta koja je na međusveučilišnom natjecanju u Barceloni osvojila zlatnu medalju.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli osnovano je 29. rujna 2006. godine, a Dan Sveučilišta obilježava se upravo današnjim danom, 16. travnja na dan rođenja Jurja Dobrile.  Sveučilište danas čine Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Filozofski fakultet, Muzička akademija u Puli, Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Fakultet informatike u Puli, Odjel za prirodne i zdravstvene studije, Odjel za tehničke studije, Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, Centar za kompetencije u obrazovanju, Sveučilišna knjižnica te Studentski centar.