31. siječnja 2018.
NOVOSTI

Prvi doktorski studij iz društvenih znanosti u Puli

Prvi doktorski studij iz društvenih znanosti u Puli

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli zajedno s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti pokreće prvi doktorski studij iz domene društvenih znanosti u Puli. Doktorski studij nazvan je Nove paradigme obrazovanja.

Doktorski studiji društvenih znanosti je specifičan zbog interdisciplinarnog pristupa, tako će se na njega moći upisati i studenti s diplomama iz drugih znanosti, a ne samo društvenih. Ova specifičnost studij čini jedinstvenim na području Hrvatske.

Buduće doktorske disertacije mogle bi odgovoriti na pitanja kao što su: smjer suvremenog obrazovanja u Hrvatskoj, karike koje nedostaju u dobivanju kvalitete tražene u Europi i Svijetu, kompetencije suvremenog učitelja i odgajatelja, obrazovne strategije, cjeloživotno obrazovanje, vrednovanju kurikuluma, menadžment u obrazovanju i ostale važne teme koje nisu dovoljno znanstveno istražene u Hrvatskoj.

Prof. dr. sc. Nevenka Tatković, prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju na sveučilištu, navodi- „Istra i čitava Hrvatska definitivno trebaju kompetentne stručnjake iz područja obrazovanja. Nema sličnog doktorskog studija u okruženju. Očekujemo privući i strane studente, ljude iz cijele Hrvatske, ali već sada je velik interes i među našim studentima koji su završili nastavnički smjer informatike, integrirani sveučilišni učiteljski studij, umjetničke i jezične studije.“

Prorektorica je koautorica elaborata novog studijskog programa na kojem je zajedno s prof. dr. sc. Neviom Šetićem i doc. dr. sc. Lindom Juraković radila duže od godinu i pol dana.

Upisati se mogu diplomirani studenti svih nastavničkih sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija, ali i oni sa završenim srodnim diplomskim studijima iz društvenih, humanističkih, umjetničkih i interdisciplinarnih područja. Ostvariti upis mogu i oni koji su diplomu stekli prije uvođenje Bolonje, odnosno oni koji su svoje diplome stekli prije akademske 2005./06. godine.

Prilikom upisa svi kandidati za studij dužni su dati kratak prijedlog svog istraživanja za doktorsku disertaciju, što će biti jedan od čimbenika vrednovanja. Osim toga, Povjerenstvo za upis vrednovat će ih i po uspjehu na prethodnoj razini visokoškolskog obrazovanja te pokazanom zanimanju za znanstveno istraživanje.

Važno je da na ovom doktorskom studiju osposobimo studente za vrednovanje znanstvenih činjenica, a na osnovu toga da provedu vlastito istraživanje, otvore novo, dosad još neistraživano područje. Moraju dati svoj doprinos znanosti i zato na ovom studiju nema puno ispita, samo na prvoj godini, a među njima je velik broj izbornih kolegija namijenjenih upravo područjima kojima se žele dalje baviti. Kompletna druga i treća godina studija rezervirana je za doktorsko istraživanje i rad s mentorom kaže-prof. Tatković.