27. studenoga 2017.
NOVOSTI

Košarkaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osvojili Svjetsko međusveučilišno prvenstvo u Barceloni

Košarkaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osvojili Svjetsko međusveučilišno prvenstvo u Barceloni

Studentske sportske ekipe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prisustvovale su na međunarodnom sveučilišnom natjecanju 3rd World Inter-Universities Championship 2017. u Barceloni, Španjolska.

Sportske ekipe Sveučilišta ponovno su ostvarile izvrsne rezultate na prestižnom međunarodnom sveučilišnom natjecanju 3rd World Inter-Universities Championships. WIUSC se održalo od 16. do 20. studenog u sklopu olimpijskog sportskog centra Val D’Hebron u Barceloni.

Košarkaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli napravili su pravu senzaciju pobijedivši svih šest utakmica čime su postali – Svjetski međusveučilišni prvaci! Plivačice iako u oslabljenom sastavu bez Valery Švigir i Petre Perhat osvojile su peto mjesto dok je šahist Michael Kolić zauzeo šesto mjesto.

Posljednja dva tjedna bila su izrazito uspješna za pulski sveučilišni sport. Sveučilište je sada bogatije za tri zlata. Futsal momčad i tenisači pokorili su Pariz na Euroijadi te su sada i košarkaši osvojili jedan od najkonkretnijih međunarodnih sveučilišnih turnira.

World-Interuniversity Sports Championship održava se 16. godinu zaredom s time da se preko deset godina uzastopce održavao u Milanu pod nazivom Euromilano. Nakon toga se pet godina održavao u Rimu pod imenom Euroroma.

Od ove se godine prvenstvo po prvi puta održava u Barceloni. WIUC naziv koristi se od 2014. godine iz razloga što se tada po prvi puta nastupale sveučilišne ekipe sa svih kontinenta. Radi se o najvećem sveučilišnom natjecanju izvan sustava FISU-a i EUSA-e koji organiziraju Univerzijade i Europske sveučilišne igre.

U Barceloni je nastupilo oko 3000 natjecatelja s oko 70 sveučilišta iz cijelog svijeta koji su se natjecali u 12 sportskih disciplina. Osnivači turnira su studentska sportska organizacije A.S.D. Eurosportevents i Sveučilište Bocconi iz Milana a ove se godine turnir organizirao u suradnji sa Sveučilištem ESADE iz Barcelone.

Od prošle godine WIUSC je formirao i izvršni odbor u kojem sjedi i koordinator za sport FET-a doc.dr.sc. Dean Sinković dok je predsjednik Studentskog zbora pulskog sveučilišta Davor Jačimović od ove godine postao član skupštine.

Košarkaši u Barceloni nisu nastupili u punom sastavu budući da nekoliko igrača iz prve postave nije igralo- Tumpić, Maljić itd. Čakarić je nastupio ozlijeđen. Zato osvojeno prvo mjesto predstavlja možda i najveće iznenađenje ovogodišnjeg izdanja turnira. Natjecanje se održalo u sveučilišnom formatu - četiri četvrtine u trajanju po sedam minuta svaka.

Košarkaši sveučilišta u svojoj su grupi E deklasirali sve protivnike više od 20 razlike, prvo IESEG Pariz, potom sveučilište iz Pakistana Lahore University of Management Science a nakon toga i Sveučilište Comillas iz Madrida. Prvaci skupina plasirali su se u četvrtfinale gdje je pulske studente čekalo sveučilište American University of Cairo. Predvođeni kapetanom Ninom Daskom pulski su košarkaši diktirali tempo i na kraju pobijedili 54:46. Polufinale je donijelo sraz s Tehničkim sveučilištem iz Praga u kojem su naši studenti pobijedili s 52:40. Dok su svi u finalu čekali šestorostruke osvajače ovog natjecanja, Sveučilište Vytautas Magnus iz Litve, njih su iznenadili kolege sa Američkog sveučilišta iz Dubaia (AUB) preokretom u posljednjih trenucima susreta.

Finale između Pule i Dubaia pratilo je preko 2000 sportaša i navijača kao posljednju utakmicu turnira. Na poluvremenu su studenti AUB-a vodili s čak 12 koševa razlike ali što se susret približavao kraju pulski su košarkaši smanjivali zaostatak. Bila je to zapravo dosta rastrgana utakmica s jakim obranama i malo koševa. A onda je Goran Martinović, koji je susret dočekao pod temperaturom, u zadnjoj minuti ubacio dvije trice i izborio produžetak.

U produžetku su košarkaši bili spretniji i sretniji a pobjedu su osigurali koševima Daska pet sekundi prije kraja čime su stekli četiri koša prednosti. Trica protivnika samo je ublažila njihov poraz uz konačni rezultat 49:48 pa je slavlje je moglo početi. Predivan pehar, izrađen od strane tvrtke koja radi pehare za nogometnu Ligu prvaka, bit će daleko najveći u vitrini u 12 godina postojanja pulskog sveučilišnog sporta. Junaci koji su to ostvarili su: Nino Dasko (kap), Matija Čakarić, Goran Martinović, Dominik Ban, David Ferenčić, Igor Premasunac, Igor Bolković i voditelj Davor Jačimović

Plivačice Sveučilišta Jurja Dobrile nastupile su u sastavu Sonja Slavulj, Anđela Vrljić i Elena Tomac. Zbog radnih obveza ekipi se nisu mogle pridružiti Valery Švigir i Petra Perhat. Ovogodišnje natjecanje okupilo je preko 150 plivača i plivačica što je duplo u usporedbi s dosadašnjim brojkama na WIUSC-u. Sustav natjecanja bio je dosta zahtjevan jer su za konačni poredak zbrajali bodovi iz svih disciplina.

Pulske studentice nastupile su u brojnim disciplinama od 50m do 200m ali zbog nedostatka jedne plivačice nisu mogle nastupiti u štafetama. Iako izvrsne u svojim disciplinama nažalost broj bodova koji su skupile nije bio dovoljan za postolje. Bez bodova iz ženske štafete i muških disciplina osvojile su izvrsno peto mjesto.

U šahu je za Sveučilište nastupio samo Michael Kolić koji se lavovski borio ostvarivši šest pobjeda, dva poraza i dva remija što je bilo dovoljno za šesto mjesto.

Pored vrhunskih sportskih nadmetanja WIUSC pružio je svim natjecateljima dovoljno vremena da upoznaju predivnu Barcelonu te da se međusobno druže i provode sa kolegama studentima iz cijelog svijeta. Na ceremoniji zatvaranja najavljen je i WIUSC za 2018. godinu koji će se održati u Madridu.

Više o samom turniru moguće je pronaći na web stranici: http://www.wiusc.com/