28. rujna 2017.
NOVOSTI

"Bilo svemira" - serijal za popularizaciju znanosti i tehnike

"Bilo svemira" - serijal za popularizaciju znanosti i tehnike

Na TV Istri  prikazana je nova autorska serija pod nazivom "Bilo svemira". Emitirati će se svakog utorka u 21.15 sati, dok su reprize srijedom u 17.10 sati, doznajemo od Marina Tumpića, urednika i voditelja emisije. Tumpić je voditelj Astronomske udruge Vidulini i voditelj Istarskog svemirskog programa. U emisijama će se obrađivati znanstvene teme u najširem smislu, a za sada je dogovoreno da će trajati 40 minuta i emitirati se do kraja lipnja.

"Bilo svemira" je dinamična, edukativno-znanstvena emisija koja ima za cilj informirati i na popularno-znanstveni, javnosti prihvatljiv način, educirati gledatelje o zanimljivostima iz svijeta znanosti i tehnike s posebnim naglaskom na domicilne teme. Svaka emisija ima nekoliko "nezavisnih" cjelina s različitim vremenskim trajanjem. Neke od njih su primjerice - Ono što ste mislili da znate, a nisu vam rekli sve, Slučajni prolaznik kao gost emisije, Novosti i zanimljivosti s planeta Zemlja i daljnje okolice, Znanje na poklon i Bliski susret/i četvrte vrste. 

To je emisija mozaičnog tipa u kojoj će se obrađivati neka znanstvena tema na jednostavan i popularan način. Svaka emisija snimati će se na terenu i u svakoj će se pojavljivati glavni gost. Nadalje, autor planira u svome studiju ugostiti i poznate pravnike, liječnike, psihijatre, ekologe, inženjere, ali i učenike osnovnih i srednjih škola te njihove profesore. Prva emisija ima za temu "Svemirski turizam", s osvrtom gdje se nalazi Istra u cijeloj toj priči, a u goste je stigao doc. dr. Aljoša Vitasović s pulskog Fakulteta ekonomije i turizma.