24. kolovoza 2017.
NOVOSTI

Značajan pomak do povećanja studentskih ležajeva

Značajan pomak do povećanja studentskih ležajeva

 

Ugovor o javnoj nabavi usluga izrade glavnog i izvedbenog projekta, s pripadajućim troškovnicima u vrijednosti od 642 tisuće kuna, za izgradnju građevine Paviljon "2" te rekonstrukciju građevine Paviljon "3" potpisali su ovaj tjedan rektor pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile prof. dr. sc. Alfio Barbieri i direktor splitske tvrtke VV-projekt Ivan Vulić. Postignut je tako značajan pomak k proširenju studentskih smještajnih kapaciteta sadašnjeg Studentskog doma Pula.

Potpisivanju je ispred projektnog partnera Studentskog centra Pula nazočio ravnatelj Miodrag Čerina te članovi projektnog tima.

Nakon otvorenja novog Studentskog doma i restorana u Puli u rujnu 2015., a s obzirom na stalni porast broja studijskih programa i studenata Sveučilišta te sve intenzivnije programe mobilnosti, započelo se s prikupljanjem sredstava za proširenje studentskih smještajnih kapaciteta, na postojećim česticama u okviru starog bolničkog kompleksa. Odlukom Županijske skupštine iz svibnja prošle godine, na tim je lokacijama unutar starog bolničkog kompleksa Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli dodijeljeno pravo građenja na rok od 30 godina.

Podsjetimo, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Studentski centar Pula, kao projektni partner, prijavili su u srpnju 2016. projekt "Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula". Projekt je prijavljen Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, i to na Poziv "Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju", a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020". Cilj je bio ishodovati bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za financiranje investicije kojom bi organizirani smještajni kapaciteti u Puli porasli na brojku od 392 studentska ležaja.

Poziv je bio usmjeren na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje njihovih smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente u nepovoljnom (socio-ekonomskom) položaju. Ciljevi poziva bili su usmjereni smanjenju troškova studiranja i povećanju mogućnosti pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. Također, jedan od važnijih ciljeva bio je i povećanje kapaciteta studentskih domova, prvenstveno kroz rekonstrukciju i modernizaciju postojećih kapaciteta i gdje je to moguće, gradnju novih.

Nakon uspješno okončanih svih faza evaluacije projektnog prijedloga, 12. prosinca 2016. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU-om) i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU-om) u ukupnom iznosu odobrenih bespovratnih sredstava 58.403.812 kuna. Riječ je o stopostotnom financiranju odobrenim bespovratnim sredstvima od čega se 85 posto iznosa dodjeljuje iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR-a), a 15 posto iznosa čine nacionalna sredstva.

Nakon potpisivanja ovog ugovora, izradom Studije izvodljivosti, Idejnog arhitektonskog projekta, Konzervatorskog elaborata, Geodetskog projekta, Geomehaničkog elaborata, izradom Glavnog i Izvedbenog projekta, za što je rok 97 kalendarskih dana, odnosno do kraja studenog ove godine, okončat će se priprema cjelokupne projektno-tehničke dokumentacije novih studentskih smještajnih paviljona, u cjelini financirana iz tih bespovratnih sredstava.

Poboljšanje uvjeta studiranja

Realizacijom ovog projekta, svim studentima Sveučilišta Jurja Dobrile bit će znatno poboljšani uvjeti studiranja te cjelokupnog studentskog života u Puli. Radi se o značajnom iskoraku koji će studentima pomoći pri podmirenju troškova studija, dnevne prehrane i troškova stanovanja. I ono što je najvažnije: prvenstveno onim studentima slabijeg socioekonomskog statusa i studentima s invaliditetom, onima kojima je to najpotrebnije.

 

Galerija fotografija