25. srpnja 2017.
NOVOSTI

Kaštel Pula: Izložba Tartini 1692-1770

Kaštel Pula: Izložba Tartini 1692-1770

Brojna kulturno-umjetnička događanja u bogatom ljetu na Kaštelu u Puli možete iskoristiti i za posjet jednoj sjajnoj izložbi. Naime, u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell'Istria može se razgledati gostujuća izložba TARTINI 1692 - 1770. Riječ je o Giuseppe Tartiniju, mletačkom skladatelju, violinistu i glazbenom teoretičaru, rođenom 8.travnja 1692. u slovenskom Piranu i umrlom 26. veljače 1770., u Padovi, u Italiji.

Izložbu je u Puli otvorio Zbor Zajednice Talijana Giuseppe Tartini iz Pirana pod ravnanjem maestra Saša Fajona , a u ime organizatora brojne uzvanike pozdravili su Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell'Istria i Franco Juri, direktor Pomorskog muzeja – Museo del mare Sergej Mašera iz Pirana. Izložbu je predstavila autorica Duška Žitko, muzejska savjetnica, a otvorio ju je zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin. Ugodnu večer uveličali su i članovi Društva za njegovanje Tartinijeve ostavštine Al tempo di Tartini iz Pirana.

Čini se da su Tartinijevi roditelji htjeli da im sin postane franjevački redovnik, pa je na taj način stekao osnovnu glazbenu naobrazbu. Studirao je pravo na Sveučilištu u Padovi gdje je postao vrlo dobar u mačevanju. Nakon očeve smrti 1710. oženio se Elisabettom Premazone, ženom koju njegov otac nije odobravao zbog njezinog nižeg društvenog položaja i dobne razlike. Na nesreću Elisabetta je bila miljenica moćnog kardinala Giorgia Cornara koji je odmah optužio Tartinija za otmicu. Tartini je pobjegao u Padovu kako bi otišao u samostan sv. Franje u Asizu gdje je mogao uteći sudskom progonu. Dok je bio ondje započeo je svirati violinu.

Postoji legenda da je 1716. godine Giuseppe Tartini čuo sviranje Francesca Marije Veracinija, koje ga je oduševilo jednako koliko se razočarao svojom vlastitom vještinom, pa je pobjegao u Anconu gdje se zaključao u sobu na vježbanje sviranja.

Tartinijeva vještina strahovito se poboljšala pa je 1721. postavljen za Kapellmeistera u Il Santo u Padovi s ugovorom koji mu je dopuštao sviranje za druge ustanove ako je to želio. U Padovi se susreo i sprijateljio sa skladateljem i teoretičarom Francescom Antoniom Vallottijem.

Godine 1726. Tartini je osnovao školu violine koja je privlačila studente iz čitave Europe. Postupno je Tartini postao mnogo zainteresiraniji u teoriju harmonije i akustike, pa je od 1750. do svoje smrti objavio različite traktate. Izložba se može razgledati do 31.10. 2017.