30. lipnja 2017.
NOVOSTI

Matija Risek: Prvi pulski magistar informatike

Matija Risek: Prvi pulski magistar informatike

Na diplomskom studiju informatike Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli obranjen je prvi diplomski rad. Diplomski rad je za ocjenu odličan obranio student Matija Risek, koji je time stekao zvanje magistra informatike.

Tema diplomskog rada je bila: Baza podataka kao element geografskih informacijskih sustava i primjena GIS-a na projektu "Katastar osnovnih škola varaždinske i međimurske županije", a obranjen je pred povjerenstvom u sastavu izv. prof. dr. sc. Giorgio Sinković, koji je bio i predsjednik povjerenstva, doc. Dr. sc. Ivan Pogarčić, član i mentor, te doc dr. sc. Darko Etinger. S obzirom na prigodu, obrani je bila nazočna i prorektorica za nastavu i studente prof. dr. sc. Nevenka Tatković.

Ovim činom zapravo je zaokružen gotovo petnaest godišnji napor vezan za utemeljenje studija informatike u Puli. Začet je u okviru Fakulteta za ekonomiju i turizam još 2004. godine osnivanjem studija Poslovna informatika. Potom je 2011. u okviru istog fakulteta osnovan preddiplomski studij informatike, te 2015. godine diplomski studij informatike za dva smjera: informatika i nastavni smjer informatike. Tom je prilikom osnovan Odjel za informacijsko-komunikacijske tehnologije kao samostalna sastavnica Sveučilišta na kojoj danas studira gotovo 500 studenata.

- Ovime Sveučilište daje doprinos zacrtanim ciljevima strategije razvoja Istarske županije i Grada Pule, kao i strategiji razvoja visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, kojom se planski želi obrazovati kadrove za deficitarna zanimanja u STEM području. Informatičar, posebno magistri informatike, traženi su kadrovi u svim djelatnostima, stoga obrazovanje ovih stručnjaka predstavlja značajan iskorak Sveučilišta i Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije, istaknula je prorektorica Tatković.

Prema njezinim riječima, ovaj diplomski rad je vrlo koristan i aplikativan na široka polja primjene, može se koristiti za različite analize, a od njega će koristi imati grad, županija i država. U slijedećih 15-ak dana održat će se i obrane diplomskih radova za još nekoliko studenata među kojima i prvi studenti nastavnog smjera informatike, koji će svoj rad nastaviti u srednjim i osnovnim školama, te prenositi informatička znanja mladim naraštajima.