08. lipnja 2017.
NOVOSTI

Na FET-u održano predstavljanje rezultata projekta"Mladi u društvenom poduzetništvu"

Na FET-u održano predstavljanje rezultata projekta"Mladi u društvenom poduzetništvu"

Studenti diplomskih studija Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ sa smjerova Management i poduzetništvo, Ekonomija, Turizam i razvoj, te Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije sa studija Informatike u interdisciplinarnim su timovima, slijedeći inovativnu metodu design thinking, rješavali izazove koje su pred njih postavili vodeći hrvatski društveni poduzetnici.

Izazovi su bili stvarni problemi društvenih poduzetnika u Hrvatskoj, poput društvenoga poduzeća Punkt, Zadruge za etično financiranje, Etične banke, zgrade društvenog poduzetništva u Labinu, urbanih vrtova i Humane Nove Istre, za koje su studenti ponudili inovativne poslovne modele, promotivne i komunikacijske aktivnosti.

Projekt „Mladi u društvenom poduzetništvu“ prošle je godine financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a uz Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ i Udrugu za mlade Alfa Albona partneri su u njemu bili Grad Labin, SŠ „Mate Blažina Labin“ i LAG Istočna Istra. Projekt je završen, ali dobra praksa se nastavlja i studenti su ponovo pokazali i dokazali kako na kreativan način mogu promišljati i rješavati pred njih postavljene izazove.

Ujedno se predstavio i pokretač projekta osnivanja Etične banke, Goran Jeras, koji je govorio o tome što slijedi nakon što je Hrvatska narodna banka odbila dati dozvolu za osnivanje Etične banke. Pozdravne su riječi okupljenim studentima i profesorima uputili prodekan Fakulteta Robert Zenzerović, doc. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac, izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar, Renata Kiršić i Roberta Kontošić.

Studenti su u interdisciplinarnim timovima, slijedeći inovativnu metodu design thinking, rješavali izazove koje su pred njih postavili vodeći hrvatski društveni poduzetnici. Projekt „Mladi u društvenom poduzetništvu“ prošle je godine financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a uz Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ i Udrugu za mlade Alfa Albona partneri su u njemu bili Grad Labin, SŠ „Mate Blažina Labin“ i LAG Istočna Istra. Projekt je završen, ali dobru praksu nastavljamo. Studenti su ponovo pokazali i dokazali kako na kreativan način mogu promišljati i rješavati pred njih postavljene izazove.

Društveno je poduzetništvo takav oblik poduzetništva kojemu nije isključivi cilj generiranje profita, već su to briga za ljude i okoliš, pravedna raspodjela prihoda, uz poštivanje načela demokratskog odlučivanja po principu jedan član jedan glas, reinvestiranje dobiti u vlastito poslovanje, zapošljavanje i/ili ulaganje u zajednicu, održivost i društveno odgovorno poslovanje.

Design thinking metoda, rijetko korištena u Hrvatskoj, na kreativan način vodi od problema, odnosno izazova do rješenja, za koje je potrebno izraditi prototipove i njih na kraju testirati na potencijalnim budućim korisnicima tih rješenja. Zanimljivo i  ključno za design thinking jest da je čovjek u središtu i da se pri promišljanju i kreiranju rješenja, odnosno novih proizvoda ili usluga, oni najprije testiraju na budućim korisnicima, odnosno da se korisnike/potrošače pita što misle o nekom proizvodu, usluzi ili poslovnom modelu.