01. lipnja 2017.
NOVOSTI

Valery Švigir: ˝Nema uspjeha bez reda, rada i discipline˝

Razgovarali smo s Valery Švigir, pulskom studenticom turizma pri Fakultetu Ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“. Povod razgovora je izvrstan rezultat na sportskom natjecanju "Best" u Beogradu.

Natjecanje u Beogradu je trajalo četiri dana gdje je Valery nastupila sama u osam disciplina te osvojila 4 zlata, 2 srebra i 2 bronce, a u sveukupnom ekipnom poretku osvojila pehar za treće mjesto. Do sada je nastupila pet puta za pulski FET te osvojila preko 30 medalja.

Valery je rođena u Puli gdje je sa sedam godina započela svoju plivačku karijeru zbog zdravstvenih razloga, ubrzo nakon toga sport je prerastao u ljubav njenog života. Šest godina kasnije ta ista ljubav i želja za uspjehom su je doveli do prvog velikog natjecanja, odnosno do Olimpijskih igra mladih 2009. koje su se održavale u Tampere-u, Finska.

Sjajan nastup na Olimpijskim igrama potvrdili su njen ulazak u Hrvatsku plivačku reprezentaciju gdje je pet godina branila boje naše zastave na međunarodnom, europskom i svjetskom juniorskom prvenstvu.

Sa petnaest godina sam nastupila na svojem prvom Europskom prvenstvu u Eindhovenu u Nizozemskoj, rame uz rame sa našom najuspješnijom plivačicom Sanjom Jovanović i ostvarila 13.-to mjesto u seniorskoj kategoriji. Godinu dana kasnije, na drugom nastupu na Europskom seniorskom prvenstvu u  Szczecin-u u Poljskoj stigla sam do 15.-og mjesta, te sam živjela i trenirala za Plivački klub "Primorje Croatia Osiguranje", u Rijeci, sa trenerom Milošem Miloševićem- ističe Švigir.

Kroz dvanaest godina plivačke karijere, od čega osam godina profesionalnog treniranja, Valery je ostvarila mnogobrojne plivačke uspjehe: proglašena je za najuspješniju sportašicu i mladu nadu Istarske županije, Grada Pule i Glasa Istre, četiri godine za redom. Osvojila je preko 500 medalja, 37 je puta rušila državne rekorde, te je još uvijek ponosna vlasnica pet rekorda u mlađe juniorskoj i juniorskoj kategoriji.

Trenutno je registrirana u Plivačkom klubu "Jadran Split" iz Splita, ali njena profesionalna plivačka karijera je završila povratkom iz Beograda gdje je 10 mjeseci trenirala za Plivački klub "Sparta", Pančevo.

Tijekom boravka u Srbiji, odlazila sam na predavanja u Novi Sad gdje sam završila za plivačkog trenera. Nadam se da ću u budućnosti moći trenirati mlađe generacije kojima želim prenijeti svoja iskustva i plivačko znanje- kaže nam Valery.

Na upit o tome što radi u slobodno vrijeme kazala nam je da ne stigne imati hobije budući da je maksimalno posvećena sportu i fakultetu. Trenutno radi kao spasilac a njeni dani su uvijek ispunjeni redom, radom i disciplinom.

Njezini uzori su uspješni sportaši koji dolaze do željenih rezultata nakon dugogodišnjeg rada prepunim odricanja.  

Ako želiš i maštaš o uspjehu u bilo kojem području života, nemoj sjediti i maštati, pričati priče o uspjehu, a da ih ne živiš. Slušajte roditelje, učite, trenirajte i ostvarite svoje snove- poručuje Švigir.

Valery Švigir se ovim putem željela zahvaliti organizatorima natjecanja, FET-u i profesoru Deanu Sinkoviću što sportašima omogućuju da rade što vole i broje uspjehe za fakultet.

Također, želim se zahvaliti mojoj obitelji koja je uz mene cijeli život, bez čije ljubavi i podrške ne bih bila jaka, uspješna i uporna u ostvarenju svojih ciljeva. Zahvalu dugujem i mojim najboljim prijateljicama Mini Nikolić i Sari Širol, te mnogim drugim prijateljima. Bez svih njih ne bih uspjela- ističe Valery.

M.C.