17. svibnja 2017.
NOVOSTI

Teniska ekipa Sveučilišta u Puli osvojila srebro i broncu na Euromilanu 2017

Teniska ekipa Sveučilišta u Puli osvojila srebro i broncu na Euromilanu 2017

Na međunarodnom sveučilišnom turniru Euromilano 2017 teniska ekipa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osvojila je srebrnu medalju u ženskoj te brončanu medalju u muškoj kategoriji.

Euromilano predstavlja međunarodni sveučilišni turnir s jednom od najdužih tradicija jer se organizira od 2003. godine. Od 2012. do 2016. godine turnir je organiziran u Rimu pod nazivom Euroroma te je tijekom godina izrastao u jedan najvećih europskih sveučilišnih sportskih natjecanja okupljajući preko 2200 studenata s čak četiri kontinenta. Organizatori natjecanja su studentska sportska udruga ASD Eurosportevents, Sveučilište Bocconi iz Milana te Sveučilište Roma Tre iz Rima. Euromilano 2017 održao se u samom centru Milana od 28. travnja do 1. svibnja i ponudio je vrlo konkurentno natjecanje studenata u osam sportskih disciplina. Za razliku od Eurorome gdje je omogućen velik broj prijava, Euromilano okuplja ekipe putem pozivnica sveučilištima koji su kroz povijest turnira ostvarili najzapaženije rezultate (oko 900-1.000 studenata).

Sportaši FET-a i Sveučilišta Jurja Dorbile u Puli imaju vrlo dugu i uspješnu povijest nastupa na Euromilanu (futsal, košarka, tenis, odbojka i rukomet) s pregršt osvojenih medalja (jedno zlato, šest srebra i tri bronce) a navedeni pehari i dalje predstavljaju (fizički) najveće trofeje u našim vitrinama.

Ovogodišnje izdanje u konkurenciji tenisa okupilo je 18 sveučilišta koji su u dva dana natjecanja na terenima ostajali od jutra do mraka. Studentica pulskog sveučilišta Ivana Topić nakon bronce u konkurenciji parova osvojenoj na Euroromi, ovog se puta popela na stepenicu više. Nakon vrlo uvjerljivih pobjeda protiv studentica sa Sveučilišta Freiburg, Roma Tre, Bocconi, Coimbre i Sorbone u finalu ju je čekala studentica moskovskog sveučilišta (Moscow State University). Meč finala bio je izuzetno dinamičan sa puno razmjena i predivnih poena. Iako je ruska tenisačica krenula vrlo agresivno i povela s 4:1, Ivana se do samog kraja nije predavala i stalno je vraćala meč u neizvjesnost. Iako je pulska studentica puno jače udarala i konstantno pritiskala ruskinju, protivnica je ipak u ključnim momentima manje griješila i na kraju pobjedila rezultatom 6:3, 6:4.

U muškoj konkurenciji po prvi je puta za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nastupio brucoš sa FET-a Massimo Stupar. Njemu se prvotno trebao pridružiti drugi student FET-a Ivo Antonio Vladilo koji je zbog osobnih razloga ipak odustao te je njegovo mjesto popunio alumni FET-a Filip Šetić. Naime organizatori ovog natjecanja dopuštaju da ekipe nastupaju u kombinaciji sadašnjih i bivših (alumni) studenata do 29 godina starosti, a kada se radi o legendi pulskog sveučilišnog tenisa Filipu Šetiću, organizatori su zapravo bili presretni. Iako daleko od nekadašnje forme Fićo je zajedno s Massimom pulske vitrine obogatio s još jednim peharom! Pet čistih pobjeda i jedan zaslužen poraz u polufinalu protiv profesionalaca s Američkog sveučilišta iz Kuvajta osigurali su novo postolje za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Euromilano je i ovoga je puta ponudio vrhunsku organizaciju te odlično druženje i zabavu za studente iz cijelog svijeta. „Veteran“ organizacije međunarodnih sveučilišnih natjecanja iz udruge ASD Eurosportevents, gosp. Alberto Tanghetti, još je jednom sve besprijekorno „posložio“. Studente je u svojstvu voditelja delegacije pratio doc.dr.sc. Dean Sinković, koordinator za sport pri FET-u. Nastup na Euromilanu 2017 financirali su FET „Dr. Mijo Mirković“ u Puli i studenti.