Intervju s predsjednikom Studentskog zbora Davorom Jačimovićem

Objavljeno: 16. prosinca 2016.
Intervju s predsjednikom Studentskog zbora Davorom Jačimovićem

Razgovarali smo s novoizabranim predsjednikom Studentskog zbora u Puli, Davorom Jačimovićem. Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nestranačko je, nezavisno i nepolitičko izborno predstavničko tijelo studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a čine ga studenti izabrani na izborima za članove Studentskog zbora. Jačimović već ima iskustvo u članstvu SZ-a te smatra da mu je već to, uz ostale kompetencije, donijelo prednost pred ostalim kolegama koji su se kandidirali za ovu funkciju. Mandat predstavnika studenata traje dvije godine, dok mandat izvršnih funkcija traje jednu godinu.

 

Jačimović naglašava kako je mladima, odnosno studentima, prvenstveno potrebno omogućiti primjeren studentski život.

               -Na to utječe mnogo faktora, a među značajnijim to su oni financijske prirode. Naime, student koji ne mora previše brinuti o novcu, lakše će se uključiti u društvene aktivnosti studentskog života. E tu je onda važno djelovanje SZ-a, koji će svima učiniti to dostupnije. Stoga, još će se više raditi na organizaciji sportskih natjecanja, glazbenih evenata te sveg ostalog što čini definiciju studentskog života, doznajemo od novoizabranog predsjednika SZ-a.

 

Nadalje, ističe kako mu je temeljni cilj omogućiti studentima koji žele postizati više, bilo u području sporta, znanstvenih natjecanja ili drugih projekata, da to i ostvare uz potporu Studentskog zbora. Želja mu je, kaže, tijekom svog mandata postići veći odaziv, odnosno zainteresiranost studenata za djelovanje u SZ-u.

 

Važno je naglasiti kako pulsko sveučilište trenutno okuplja oko 3500 studenata, a aktivno ih je u rad Studentskog zbora uključeno 13. Glavni problemi studentskog standarda, ne samo u Puli već i u cijeloj Hrvatskoj su financije. S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju u zemlji, jako je teško biti student, posebice kad se studira u drugom gradu. Uglavnom, studenti se oslanjaju na financijsku potporu roditelja, te sezonske poslove kojih se većina prihvaća, no ti su često izuzetno malo plaćeni. Naime, Studentski centri nemaju pravo regulirati minimalnu cijenu sata rada, već se radi o dogovoru između studenta i poslodavca. Često se događa i da poslodavac nudi niske satnice što student prihvati jer nema drugog izbora. Smatram da bi se uz x-icu trebala omogućiti povoljnija kupnja u više prehrambenih objekata kao što to pružaju drugi hrvatski gradovi, rekao je između ostalog Jačimović te pohvalio visoku kvalitetu prehrane u pulskom Studentskom restoranu.

 

Radi se o zaista značajnom pomaku u odnosu na prehranu koja je studentima bila dostupna prijašnjih godina. Vrsta hrane je također zadovoljavajuća. Jedina "zamjerka" mi je ta što nema doručka, što bi u slučaju da se uvede, koristilo mnogim studentima, a ponajviše onima koji stanuju u blizini ili su smješteni u Studentskom domu.

 

U konačnici, predsjednik SZ-a je studentima poručio da im želi omogućiti ostvarenje njihovih ciljeva. Uz dobru organizaciju sve se obaveze mogu uskladiti, poručio je.

 

 K.M., M.C.