13. kolovoza 2018.
NOVOSTI

Pulsko Sveučilište otvara Medicinski Fakultet

Pulsko Sveučilište otvara Medicinski Fakultet

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli osniva Medicinski fakultet i Fakultet znanosti o moru. Ovime će grad Pula postati još bogatiji u sveučilišnom, ali i širem smislu. Na ovaj način biti će omogućeno ne samo samostalno razvijanje prirodnih znanosti nego i biomedicine i zdravstva.

Posljednjih nekoliko godina Sveučilište se snažno okreće prema širenju znanja iz STEM područja. Uz značajan rast tehničkih znanosti, važno je i širenje u biotehnologiju. Trenutno je na redu dobivanje dopusnica za znanstveno područje biomedicine i zdravstva, kao i za tehničke te prirodne znanosti. Dozvole se očekuju do sredine jeseni ove godine, a prve studente ovi fakulteti mogli bi upisati već iduće jeseni odnosno u akademskoj godini 2019./2020.

Rektor pulskog Sveučilišta prof. dr. sc. Alfio Barbieri istaknuo je: „Kadrovski smo se jako kvalitetno ekipirali. U provedbi studija medicine bit će angažirano stotinjak ljudi. Odobrena su nam nova radna mjesta i prve ugovore o radu potpisivat ćemo u rujnu, listopadu, a do tada ne bih izlazio s imenima. Inicijalni kostur pulskog studija medicine postavili su dr. Mladen Jašić i dr. Mirela Mišan Markanović, a program je dalje razvijala prof. dr. sc. Dragica Bobinac s Medicinskog fakulteta u Rijeci. U operativnom povjerenstvu koje je raspravljalo o programu medicine i nositeljima kolegija, osim profesora s našeg Sveučilišta, sudjelovali su i doktori Davor Zoričić, Irena Hrstić, Dragan Trivanović, Mario Glavaš, Marinko Rade, Stanislav Peharec, prof. Dražen Vikić Topić iz Zagreba te akademik prof. Krešimir Pavelić, član Europske akademije znanosti, Medicinske akademije Hrvatske i HAZU-a, donedavno pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, a sada pomoćnik rektora na pulskom Sveučilištu za razvoj biomedicinskih znanosti. Za osnivanje studija medicine imamo veliku podršku Grada Pule i Istarske županije koja nas i financijski podupire. Projekt je to od ogromnog značaja za čitavu zajednicu. Imamo preporuku i Hrvatske liječničke komore, a iz pulske Opće bolnice 50-ak zaposlenika zainteresirano je za rad na studiju, ne samo medicine, već i sestrinstva koji također pripremamo podići na diplomsku razinu. Liječnici koji imaju znanstvena nastavna zvanja bit će angažirani kao nositelji određenih predmeta, a ostali će kao asistenti ili predavači biti uključeni u seminarima ili vježbama.“

Suvremeni trendovi u medicini i najnovija znanstvena istraživanja biti će implementirani u studij medicine, što će uz novu bolnicu, potencijalno Pulu i Istru staviti u položaj predvodnika u zemlji u primjeni novih metoda. Novi fakulteti trebali bi se nalaziti na prostoru Rektorata i stare interne. Tamo se očekuje i izgradnja istraživačkog laboratorija za 3d print.