Znanstveni skup povodom 40. godišnjice studija talijanistike u Puli

Objavljeno: 16. ožujka 2017.
Znanstveni skup povodom 40. godišnjice studija talijanistike u Puli

Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile, Odjel za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije - Odsjek za talijanske studije od 21. do 23. rujna organizira međunarodni znanstveni skup "Prikazi i imaginariji talijanske kulture: ". Održati će se plenarna predavanja uglednih talijanskih lingvista.

Sve je počelo akademske godine 1977./78., kada je na tadašnjem Pedagoškom fakultetu krenuo četverogodišnji studij talijanskog jezika i književnosti. Prije toga postojao je dvogodišnji studij talijanskog i hrvatskog jezika na tadašnjoj Pedagoškoj Akademiji.

Prva djelatnice bile su prof. Dr. Vera Glavinić i prof. Tea Vitale. Kasnije su tu došli i drugi znanstvenici, od kojih su brojni tu i započeli svoju znanstvenu karijeru, a neki su tu proveli i čitav svoj radni vijek, dok su neki tek kratkotrajno tu radili, no svejedno su ostavili trag.

To su bili Nelida Milani Kruljac, Rita Scotti Jurić, Barbara Buršić Giudici, Biancastella Zanini, Romano Ugussi, te nešto kratko Fulvio Meguschar i Tomislav Wruss, kazala je prof. dr. Elis Deghenghi Olujić, prorektorica za znanost i umjetnost Sveučilišta Jurja Dobrile.

Izniman interes za skup je iskazan što dokazuje činjenica da je najvljeno više od 60 sudionika iz raznih krajeva. Prijave su otvorene do kraja ožujka.

Predstojnica Odsjeka za talijanske studije pri Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije dr. Eliana Moscarda Mirković kazala je da za simpozij vlada izniman interes. Radni jezici su talijanski i hrvatski, a tematske cjeline odnose se na talijansku književnost, talijansku lingvistiku, dijalektologiju, talijansku kulturu i civilizaciju, prevođenje, te didaktiku talijanskog jezika i književnosti. Predviđeno je i tiskanje znanstvene monografije, ističe Moscarda Mirković.

Među sudionicima, Moscarda Mirković i Deghenghi Olujić istaknule su autore plenarnih izlaganja, među kojima su Edoardo Lombardi Vallauri, poznati talijanski lingvist, Giulio Ferroni, čuveni povjesničar talijanske književnosti, potom Franco Crevatin s tršćanskog sveučilišta i drugi.

Dr. sc. Tea Golja, pročelnica Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije kazala je da ovaj Odjel, premda djeluje u ovome obliku tek godinu dana, ima dobro uhodanu izdavačku djelatnost koju čine djela iz područja kulture i turizma, kao i talijanskog jezika i književnosti.