Kako lakše do ostvarenja ciljeva

Objavljeno: 27. prosinca 2016.
Kako lakše do ostvarenja ciljeva

Bliži se kraj godine, većina ljudi u ovo vrijeme donosi odluke o tome što želi promijeniti u nadolazećoj godini. Vrlo često se od svojih novih ciljeva odustaje već na početku. Ukoliko zaista želimo svoj život poboljšati, vrlo je bitno da odgovornije pristupimo ovoj temi.

Od velike je važnosti biti pozitivan. Predodžba o tome kakvi želimo biti,  najvažniji je pokretač našeg djelovanja. Misli su te koje nam programiraju životni put. Kako bismo promijenili svoje navike moramo znati što želimo, a ne isključivo ono što ne želimo.

Primjerice, kažemo vam da u ovom trenutku ne zamislite zelenog  zmaja. Zasigurno ste nakon ove rečenice u glavi zamislili upravo to - zelenog zmaja. Stručnjaci ovaj fenomen nazivaju „Zmajski efekt“. Upravo na ovaj način funkcionira naš mozak.

Zamislimo li da ne želimo pasti ispit, naše misli se usredotoče samo na riječ „pasti“  te našim djelovanjem idemo u tom neželjenom smjeru.  Zbog toga je važno oblikovati svoja razmišljanja na pozitivan način. Pomislimo li na to da želimo proći ispit, već smo pomislili na neki budući događaj prema kojem se krećemo i koji sada ima puno veće šanse za ostvarenje.

Veći ciljevi za budućnost moraju biti realni i jasni, ali sami po sebi nisu dovoljni.  Za ostvarenje velikih stvari prvo je potrebno ostvariti manje. Postavljanje međuciljeva je neophodno za realizaciju onih većih. Primjerice, shvatimo da nam je jedan od važnijih ciljeva za iduću godinu položiti težak ispit do kraja veljače. To onda vjerojatno znači da ćemo u siječnju najprije morati položiti kolokvij iz tog predmeta. Prolazak na kolokviju je postao korak do ostvarenja značajnog cilja, dakle međucilj.

Kako bismo uopće znali što želimo, moramo biti svjesni da ne možemo sve. Ukoliko smo si postavili za cilj prolazak kolokvija, utoliko moramo početi planirati aktivnosti na dnevnoj razini kako bismo došli do željenog rezultata. U ovom primjeru to bi  značilo jedan sat dnevno čitati knjigu iz odabranog predmeta.  

Dakle, krenuvši od glavnih životnih ciljeva smo se spustili na dnevnu razinu. Planiranje na dnevnoj razini je usko povezano sa  postavljanjem prioriteta. Matrica hitno/važno je dobra pri razmišljanju o prioritetima. Ona nam pomaže da razjasnimo kojim redom trebamo rješavati obveze.

Matrica nam govori da obveze rangiramo na sljedeći način:

Velika važnost/velika hitnost

Velika važnost/ mala hitnost

Mala važnost/ velika hitnost

Mala važnost/ mala hitnost

Hitne stvari su one na koje odmah treba obratiti pozornost, ono čiji će se rezultati djelovanja odmah osjetiti. One su jako vidljive i zahtijevaju akciju. S druge strane, važnost je povezana s rezultatima. Važne stvari koje nisu hitne zahtijevaju više rada i truda, to znači da moramo djelovati kako bismo iskoristili mogućnosti i izazvali događaje.

Zaključno, nužno je znati da ostvarenje cilja nije smisao života. Smisao se nalazi u putu prema tom cilju. Nakon što se riješi jedan cilj, život ne staje nego ide dalje prema daljnjim ciljevima. Nadamo se da ćete u Novoj 2017. godini postaviti prioritete i dostignuti svoje želje.

M.C.