18. svibnja 2018.
NOVOSTI

Brazilski dani u Gradskoj knjižnici Pula

Brazilski dani u Gradskoj knjižnici Pula

Ovogodišnji, šesti po redu, Brazilski dani u Puli održati će se 18. i 19. svibnja u Gradskoj knjižnici i Gimnaziji Pula. Tema će ovoga puta biti stvaranje novih i podizanje starih mostova između Hrvatske i Brazila.

Prigodno, potomci Hrvata iz Brazila će prisustvovati u prvom službenom posjetu. Ovime će pulska publika dobiti priliku razgovarati s gostima iz Brazila koji imaju snažnu želju upoznati raznolikost Hrvatske, a možda se i vratiti da bi joj pridonijeli na svoj način. Također, bit će nastavljen i prošlogodišnji program s raspravama o značenju seljenja i iseljavanja, uz pronalaženje poveznica i razlika s ciljem razumijevanja današnjice.

Program započinje u petak 18.svibnja u 12.30 sati. U ovom dijelu, provesti će se razgovor s gimnazijalcima na temu: „Ostati ili otići- iseljavanje nekad i danas“. Razgovor srednjoškolaca i njihovih profesora s članovima zajednice kao oblik razmjene iskustava i činjenica koje je nužno uzeti u obzir u razmatranju odlaska ili ostanka u Hrvatskoj - jednog od glavnih pitanja današnjice.

Okrugli stol na temu: „Postoje li Hrvati iseljenici u Brazilu?“ će se upriličiti od 18 do 19 sati. Središnji događaj ovogodišnjih Brazilskih dana: prvi put u Hrvatskoj predstavit će se iseljenička zajednica u "zaboravu", budući da je iseljavanje u ovu latinoameričku zemlju iznimno slabo istraženo te joj je posvećeno malo vremena i prostora, što ju je dovelo u nezavidan položaj. Svi oni koje zanima kako žive naši ljudi tamo, "preko bare", što im se sviđa, što ih mori u novoj postojbini, moći će dobiti sve potrebne informacije. Uz to, bit će predstavljene knjige o samom iseljeništvu, autorski rad profesora Milana Puha, u kojima su ovjekovječeni rad i doprinos Hrvata u Brazilu.

Mini koncert: „Moj kanat u Brazilu“ predstaviti će glazbeno stvaralaštvo na portugalskom jeziku kantautorice Elis Lovrić u 19 sati. Lovrić i njeno stvaralaštvo je trenutno jedne od vodećih kulturnih spona između ove dvije zemlje, koja će na svoj, osebujan način pokazati da je moguće povezati ove dvije naoko daleke zemlje i dati jedan novi impuls njihovom zbližavanju.

U subotu 19. svibnja u 10.30 započinje „Pulski đir po Brazilu“ koji će biti posvećen upoznavanju Brazila iz prve ruke. Svi zainteresirani koji su željni informacija o ovoj zemlji, moći će porazgovarati s gostima. Ovim se susretom nastavlja cilj Brazilskih dana, a to je otvaranje novih vidika, naglasak na raznolikosti brazilske kulture i njezinog približavanja Hrvatskoj.