14. svibnja 2018.
NOVOSTI

Obilježen „Dan otvorenih vrata EU projekata“ u Studentskom Centru

Obilježen „Dan otvorenih vrata EU projekata“ u Studentskom Centru

Dana 10. svibnja održan je „Dan otvorenih vrata EU projekata“ u Studentskom domu Pula. Ovom prilikom je ravnatelj Studentskog centra Pula Miodrag Čerina sa svojim suradnicima predstavio projekt pod nazivom Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., „Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula KK.09.1.2.01.0010“.

Prvi studentski dom u Istri otvoren je upravo u Puli, u krugu bolnice, 1. listopada 2015. Od tada Studentski centar raspolaže sa 136 kreveta, multifunkcionalnom dvoranom, informatičkom učionicom, praonicom rublja, prostorom za tulume i studentskim restoranom. U sklopu ranije navedenog projekta ići će se u proširenje studentskog kampusa za koji idući tjedan stiže građevinska dozvola.

„Ubrzo smo uvidjeli da je potreba velika, da se Pula kao studentski grad ubrzano razvija i da nemamo dovoljno mjesta za smještaj i prehranu svih studenata koji žele doći ovdje studirati pa smo počeli razmišljati o proširenju kapaciteta. Javili smo se na natječaj i uspjeli dobiti osam milijuna eura, odnosno oko 58 milijuna kuna“- ističe Čerina.

Ovdje se radi o bespovratnim sredstvima Europske unije koja financira 85 posto investicije putem Europskog fonda za regionalni razvoj, a država, odnosno nadležno ministarstvo ostalih 15 posto ukupnih troškova.

Podsjetimo, Studentski centar u Puli kao dio Sveučilišta Jurja Dobrile 2016. se prijavio na projekt "Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula". Projekt je prijavljen Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i to na Poziv "Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju", a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020". Cilj je bio ishodovati bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za financiranje investicije kojom bi organizirani smještajni kapaciteti u Puli porasli na brojku od 392 studentska ležaja.