07. ožujka 2018.
NOVOSTI

Tjedan japanske kulture u gradskoj knjižnici Pula

Tjedan japanske kulture u gradskoj knjižnici Pula

Ovoga se tjedna diljem Hrvatske obilježava Japanska kultura. Povodom toga u Gradskoj je knjižnici Pula od 3. do 11. ožujka pripremljen „japanski kutak“ gdje se može upoznati japansku književnost, povijest, kulturu, gastronomiju te umjetnost.

Osim tjedna kulture, obilježava se i 25. godišnjica diplomatskih odnosa pa se tim povodom održavaju razni kulturno-umjetnički programi. Osim prilike da se bolje upozna Japan, cilj je ove manifestacije neposredno iskustvo japanske kulture.

Početak manifestacije je baš 3. ožujka budući da je taj dan vrlo važan u životu japanskih djevojčica, a poznat je kao Momo no Sekku. Na taj dan obitelji u Japanu slave Hina Matsuri, poznat i pod nazivom Festival lutaka, te mole za zdravlje, sreću i mudrost svojih djevojčica.

Središnji događaj ovog Festivala predstavljaju dragocjene hina lutke koje se jednom godišnje stavljaju na postolje i izlažu na posebnom mjestu u kući. Sreća i veselje na licu djevojčice koja promatra hina lutke donosi veselje cijeloj obitelji. Hina Matsuri, Festival lutaka, tradicionalan je običaj kojem je cilj još više povezati cijelu obitelj.

Izložbu hina lutaka moguće je pogledati u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula. Izložbu je 2007. godine grad Hekinan darovao Puli u znak prijateljstva i bratimljenja dvaju gradova te je ona trajno izložena u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula.