24. siječnja 2018.
NOVOSTI

Uskoro počinje gradnja novih paviljona za pulske studente

Uskoro počinje gradnja novih paviljona za pulske studente

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nastavlja s daljnjim širenjem, naime uskoro započinje izgradnja i rekonstrukcija novih paviljona za studente, a upravo je ovog tjedna Gradu Puli podnijet službeni zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole jedna je od posljednjih stepenica u procesu širenja studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma pulskog sveučilišta. Proširenje se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju  "Paviljona 2" i "Paviljona 3". Do kraja veljače bi trebao biti raspisan natječaj za izvođača radova, a studenti bi u nove paviljone trebali useliti u akademskoj godini 2019./2020.

Izgradnjom spomenutih paviljona proširit će se studentski smještaj na brojku od 392 ležaja te podići kvaliteta studentskog života u Puli. Naime, riječ je o komfornim sobama, s TV prijemnicima, hladnjacima, sa sanitarnim čvorom u svakoj sobi, besplatnim internetom i ostalim pogodnostima.

U rujnu 2015. je otvoren novi Studentski dom i restoran u Puli, no kako raste broj studentskih programa te studenata koji dolaze i putem programa mobilnosti, raste i potražnja za studentskim smještajem. Nedugo nakon otvorenja novog Studentskog doma, započelo se s prikupljanjem sredstava za proširenje studentskih smještajnih kapaciteta na postojećim česticama u okviru starog bolničkog kompleksa. Odlukom Županijske skupštine, na lokacijama unutar starog bolničkog kompleksa Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli dodijeljeno je pravo građenja na rok od 30 godina.

Pod nazivom "Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula" Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Studentski centar Pula prijavili su u srpnju 2016. projekt Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Svrha prijave na projekt bila je dobiti novčane resurse od strane Europskog fonda za regionalni razvoj za financiranje investicije.

Poziv "Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju" nalazi se u Operativnom programu "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020". Spomenuti poziv je bio usmjeren na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje njihovih smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente koji se nalaze u nepovoljnom položaju.

Cilj je redovitim studentima smanjiti troškove studiranja te povećati pristup viskom obrazovanju. Osim toga, pozivom se želi i povećati kapacitet studentskih domova.

 

Galerija fotografija