13. prosinca 2017.
NOVOSTI

Održano predavanje Gorana Jerasa na temu „Etična banka“

Održano predavanje Gorana Jerasa na temu „Etična banka“

Na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ dana 7. prosinca 2017. upriličilo se gostujuće predavanje Gorana Jerasa, upravitelja zaklade za etično financiranje.

Etična banka je koncept koji podrazumijeva razvojne banke u vlasništvu svojih članova čiji je primarni cilj ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski, društveno i okolišno održivi. Osnivač prve etične banke u Hrvatskoj je Zadruga za etično financiranje.

Zadruga za etično financiranje okuplja više od 1300 članova iz svih djelatnosti. Članovi zadruge jesu poduzeća, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, sindikati, jedinice lokalne samouprave i razvojne agencije.

Zadruge su prije svega ekonomske organizacije koje okupljaju veći broj članova radi ostvarenja zajedničkog cilja. Jeras je u svom gostujućem predavanju opisao rad Zaklade te njene planove za budućnost.

Zadruga je osnovana 22. travnja 2014. i trenutno je najveća zadruga u Hrvatskoj. Ostvaruje 2 milijarde kuna prihoda godišnje. S obzirom na djelatnost, okuplja ljudi iz svih područja od uzgoja krumpira do dizajna i projektiranja svemirskih letjelica.

Iako etična banka još uvijek nije osnovana, njena registracija se planira uskoro.

Više o Zakladi za etično financiranje na linku- Zaklada za etično financiranje.