11. listopada 2017.
NOVOSTI

Predavanje filozofa Tomislava Medaka: “Ekologija i tehnologija, spas ili propast?”

Predavanje filozofa Tomislava Medaka: “Ekologija i tehnologija, spas ili propast?”

EKOLOGIJA I TEHNOLOGIJA, SPAS ILI PROPAST naslov je predavanja filozofa Tomislava Medaka koji će se upriličiti u sklopu projekta Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 12. listopada 2017. godine s početkom u 18 sati. Predavanje organizira Društvo bibliotekara Istre, a ulaz je besplatan.

Tomislav Medak je član organizacijskog i uredničkog tima koji vodi teorijski program u zagrebačkom Multimedijalnom institutu/MAMA. Digitalni je knjižničar projekta Javna knjižnica/Memory of the World koji organizira aktivnosti digitalizacije i dijeljenja znanja u formi knjiga, časopisa i arhiva. Umjetnički djeluje u teatarskom kolektivu BADco, a osim toga istražuje političku ekonomiju tehnologija i medija, intelektualno vlasništvo te nejednakosti u ekonomiji znanja.

Kao posljedica ljudskog djelovanja trenutno se na Zemlji događa planetarna ekološka kriza karakterizirana klimatskim promjenama, masovnim izumiranjem životinjskih i biljnih vrsta, poremećajima Zemljinih biokemijskih ciklusa, topljenjem polarnih ledenih kapa i povećanjem razine mora.

Tomislav Medak će u izlaganju govoriti o ograničenosti svjetonazora koji teške političke i ekonomske odluke prikriva uzdanjem u tehnološka rješenja. Govorit će o tim tehnologijama i znanstvenim kritikama uzdanja u njihov uspjeh, kao i pretpostavkama neograničenog ekonomskog rasta na ograničenom planetu. Biti će govora i o tehnologijama koje mogu pomoći pri smanjivanju učinaka ekološke krize i izgradnje drugačijeg metaboličkog odnosa čovječanstva i planetarnog okoliša pod uvjetom da ekonomski rast više nije prioritet globalnog društvenog razvoja.