12. srpnja 2017.
NOVOSTI

Uspješni harmonikaši Stjepan Horvat i Paulo Rušnov: „Kad ti je glazba životni odabir“

Uspješni harmonikaši Stjepan Horvat i Paulo Rušnov: „Kad ti je glazba životni odabir“

Razgovarali smo sa Stjepanom Horvatom i Paulom Rušnovom, studentima prve godine preddiplomskog studija Klasične harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli. Povod razgovoru je njihovo sudjelovanje na 8. Hrvatskom natjecanju za harmoniku u Daruvaru i Međunarodnom natjecanju „Eufonija“ u Novom Sadu.

Stjepan, koji na studij u Pulu dolazi iz  Risvice pokraj Kumrovca, malog mjesta poznatog po spomeniku Lijepoj našoj, svira od svoje devete godine. Kaže kako je glazba tradicija u njegovoj obitelji, stoga mu je iznimno zadovoljstvo baviti se njome, te je upravo to njegov životni odabir. Dnevno, u prosjeku vježba sviranje oko četiri do pet sati.

Paulo, koji stiže iz Samobora, kaže kako većinu slobodnog vremena provede vježbajući.

Kao solist, na natjecanju u Daruvaru je osvojio prvu nagradu i drugo mjesto, te kao član kvarteta „2x2“ kojeg su uz njega činili Stjepan Horvat, Karolina Matjašec i Ana Mikac, prvu nagradu i prvo mjesto i to sa najvišim brojem osvojenih bodova na cijelom natjecanju unutar svih kategorija.

-Zadovoljan sam s oba uspjeha i veselim se novim. U Daruvar odlazim već nekoliko godina zaredom i mogu reći da je to natjecanje koje ima jednu veoma pozitivnu i prijateljsku atmosferu. Razlog tomu je i činjenica da je to jedino natjecanje za harmoniku u Hrvatskoj, pa je tako Daruvar mjesto za razgovor, druženje sa starim i novim prijateljima. Svima nam je bilo super, te smo zbog odličnog rezultata s kvartetom dobili priliku održati koncert otvorenja natjecanja sljedeće godine, rekao nam je Paulo.

Na istom je natjecanju njegov kolega Stjepan osvojio drugu nagradu i treće mjesto u F kategoriji i dobitnik sam nagrade za najperspektivnijeg natjecatelja unutar D, E i F kategorije. - Ova mi je nagrada ujedno osigurala održavanje samostalnog koncerta na „Danima harmonike u Poreču“ koji će se održati u ožujku, 2018. godine. Također, natjecao sam se i u kategoriji komorne glazbe s kvartetom „2x2“ gdje smo bili apsolutni pobjednici natjecanja. Ovo je za nas veliki uspjeh jer kao kvartet postojimo tek dva mjeseca. Na ovom se natjecanju natječem već četiri godine zaredom i mogu reći da je atmosfera uvijek jako lijepa, ugodna i prijateljska, istaknuo je Stjepan.

Na međunarodnom natjecanju "Eufonija" za harmoniku i komorne ansamble u Novom Sadunatjecali su se u kategoriji komornih sastava. Žiri koji ih je ocjenjivao sastojao se od pet vrhunskih, svjetskih priznatih harmonikaša, a osvojili su prvu nagradu i drugo mjesto.

Imamo puno glazbenih ambicija i stvarno se volimo baviti glazbom u svakom smislu, a vrijeme će pokazati u čemu ćemo se u potpunosti naći. To je naš plan za budućnost i stvar u kojoj se vidimo, zaključili su Stjepan i Paulo.

K.M.

Galerija fotografija