25. svibnja 2017.
NOVOSTI

Ivan Okmaca: "Čovjek je zadovoljan kada u nečemu uspije"

Ivan Okmaca: "Čovjek je zadovoljan kada u nečemu uspije"

Razgovarali smo s Ivanom Okmacom, pulskim studentom druge godine diplomskog studija povijesti. Povod razgovoru bio je posao urednika za časopis Epulon.

Časopis Epulon je nastao 2003. godine u sklopu Kluba studenata povijesti – ISHA Pula, te je već prva generacija članova Kluba pokrenula izdavanje časopisa na čelu s urednicima Milanom Radoševićem i Ivanom Žagarom.

Ime Epulon nalazimo u povijesnom pregledu histarskog rata kojeg opisuje Tit Livije, gdje navodi kako je Epulon bio kralj Histra. Međutim postoje mnoge nedoumice oko navedenog događaja, a ni samo ime Epulon nije sasvim pouzdano. Najčešće su asocijacije na latinski glagol epulari što u prijevodu znači pijančevati i to zbog zapisanog događaja iz histarsko-rimskoga rata kada su Epulona pijanoga suborci posjeli na konja kako bi ga spasili od smrti ili zarobljivanja. Govoreći o Histrima također je vrlo poznata i romantična priča o završnoj opsadi Nezakcija kada su se, na čelu s Epulonom, Histri radije ubili negoli predali Rimljanima.

Sama ideja o pisanju časopisa nije moja, međutim, promjenom urednika i generacija časopis se ugasio, rekao nam je Ivan. Nažalost ugasila se i čitava udruga ISHA Pula. Najvažniji projekti koje su studenti povijesti imali, udruga ISHA i u sklopu nje časopis Epulon polako su odlazili u prošlost. Zbog svih mogućnosti koje studenti ostvaruju preko udruge i časopisa, njihovo odumiranje nismo smjeli dopustiti. Zato smo kolega Robert Slacki i ja prošle godine ponovno odlučili pokrenuti udrugu i u sklopu udruge izdavanje časopisa okupili smo studente povijesti i krenuli s revitalizacijom projekata. Za predsjednika udruge izabrali smo kolegu Luku Kneževića, a za mjesto urednika časopisa izabrali su mene.

-Prvi brojevi časopisa strukturirani su tako da sadrže temu broja s člancima iz nacionalne i svjetske povijesti te kraćim esejima iz kulturne baštine, obljetnicama te recenzijama novih povijesnih knjiga. U posljednjim brojevima časopisa teme su raznolike, od prapovijesti pa do suvremene povijesti, a na posljednjim stranicama nalaze se prikazi novijih knjiga. Časopis izlazi jednom godišnje, te je dosad objavljeno 12 brojeva i svi se, osim što postoje u tiskanom izdanju, mogu naći digitalizirani na internetskoj stranici Filozofskog fakulteta u Puli, doznajemo od Ivana.

Interes studenata je veoma velik i to ne samo kod čitanja već i kod samog angažmana u izradi novih brojeva. Studenti šalju svoje radove, daju određene sugestije, ideje, pa je tako i naslovnicu časopisa izradila studentica Leana Crneković. Što se samog čitanja tiče, časopis je namijenjen svima koje prošlost zanima, a širina razdoblja koju časopis obuhvaća daje prostora svakome da pronađe temu koja ga zanima.

Čovjek je općenito zadovoljan kada u nečemu uspije i kada napravi nešto korisno i dobro, tako da se i ja kao urednik časopisa osjećam dobro. Prostora za napredak uvijek ima, sada je jedino pitanje hoćemo li ga mi znati iskoristiti. Što se mog mišljenja tiče ja sam uvjeren da hoćemo i mislim da smo već na jako dobrom putu, zaključio ja naš sugovornik Ivan Okmaca.

K.M.