17. svibnja 2017.
NOVOSTI

5. Međunarodni simpozij glazbenih pedagoga

5. Međunarodni simpozij glazbenih pedagoga

U Puli se od 18. do 20. svibnja održava Peti međunarodni simpozij glazbenih pedagoga u organizaciji Muzičke akademije u Puli Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Tema ovogodišnjeg simpozija je Budućnost glazbene nastave: diskursi o pedagogiji u glazbenoj umjetnosti. U fokusu su pitanja o statusu pedagogije u glazbenoj umjetnosti, prednostima i ograničenjima njihove povezanosti. Peti međunarodni simpozij glazbenih pedagoga podržao  je EAS (European Association for Music in School). 

Na otvaranju simpozija, govorit će delegat i član predsjedništva EAS-a, Ass.Prof. MMag. Andreas Bernhofer, Bakk. PhD, Departement für Musikpädagogik Universität MOZARTEUM. Ističemo kako je jedan od recenzenata zbornika radova sa simpozija, pod nazivom Glazbena pedagogija u svjetlu sadašnjih i budućih promjena 5, predsjednik EAS-a, prof. dr. Gerhard Sammer, Hochschule für Musik Würzburg.

Na simpoziju će se predstaviti 62 izlagača iz Hrvatske i inozemstva: Italije, Austrije, Nizozemske, Poljske, Litve, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.  

Kao i prethodnih godina u simpozij su se uključili znanstvenici i učitelji, profesori različitih glazbenih disciplina svih odgojno-obrazovnih razina kako bi razmijenili mišljenja, ideje i iskustva. Uz uvodno predavanje dr. Rūte Girdzijauskienė iz Litve, izlaganja će biti orijentirana na: glazbeno-pedagoška istraživanja, pristupe i projekte, međupredmetno povezivanje u nastavi glazbe, na multimediju i e-obrazovanje te na fenomenološke aspekte glazbe. Ove godine napravljen je i korak dalje u razvoju simpozija, te je osmišljen fokus grupe kao mogućnost posebne interakcije predavača i publike.

U sklopu simpozija održat će se i dva koncerta: prezentirat će se skladatelji, profesori i studenti Muzičke akademije u Puli, a imamo i poklon za učenike pulskih osnovnih škola – naime učenici II. osnovne škole Varaždin izvest će školski mjuzikl Ljepotica i zvijer. Također, sudionicima će se predstaviti knjiga Izvannastavne aktivnosti u suvremenoj školi autorica Petre Pejić Papak i Sabine Vidulin.

Uz sve navedeno, osiguran je i obilazak pulskih znamenitosti te zajedničko druženje sudionika simpozija. Uz simpozij, u istom periodu organiziramo i Međunarodni forum studenata glazbene pedagogije te smo na taj način dali priliku i mladima da se okušaju u znanosti, da napišu i izlažu svoj prvi rad.